Valcon suuri kuulokeodysseia, osa 2 - VALCO
Blandade Skrifter

Valcos stora ballongodyssé, del 2

vid Valco Laboratoriot

Detta är en fortsättning på en tidigare publicerad text, som du hittar här:https://www.valco.fi/blogs/tuotekokeilut/valcon-suuri-kuulokeodysseia-2019

Valcos brusreducerande hörlurar

Vad ska man tänka på när man designar hörlurar, då? Med andra ord, vilka egenskaper kännetecknar en bra hörlur? Och för att vara ännu mer specifik, vad gör en hörlur bra?

Tja, hörlurar används främst för att lyssna på musik, och ett bra ljudsystem av det här slaget väcker känslor som är större än livet och amatörmässiga känslor av spänning. Så den viktigaste egenskapen är naturligtvis bra ljud. Och det räcker inte att vara bra. Det finns gott om hörlurar med bra ljud på marknaden, om du kan hitta dem bland alla dessa myriader av monstruositeter.

I det här fallet gick vi ut som andra Taavettes för att ta ner Goliaths.

Mitt första jobb var att gräva fram mina favorithörlurar från min samling av hi-fi/high-end-hörlurar, och att hitta marknadsledarna inom ANC/BT-hörlurar, som vi kunde jämföra våra modeller med. Och nu ska vi prata om jämförelseobjekten, som ligger i prisintervallet 300-1500 €.

Jag bestämde mig för att jag inte skulle nöja mig förrän mina egna telefoner åtminstone gav en något liknande känsla av vördnad som de bästa av de bästa. Så nu talar vi om ljudbalans och naturligt ljud över hela hörselområdet, samt minimering av irriterande resonanser och distorsionskomponenter. Med ett ord: Klarhet. Klarhet är en underbar sak, inte bara i musik, utan även när man lyssnar på podcasts och ljudböcker, när personen kommer nära att prata, istället för att mumla i en kudde i garderoben.

Och även om uppgiften inte på något sätt var lätt och jorden var på topp, är slutresultatet ännu bättre än jag vågade förvänta mig.

Ljudet, separationen och ljudbilden överskuggar alla konkurrerande trådlösa hörlurar och utmanar till och med ljudet från ganska kompetenta hi-fi-modeller i den högre prisklassen. Låter det som ett säljargument? Gå till butiken och testa själv. Det är vad jag har gjort. Om du hittar bättre hörlurar vill jag gärna höra om dem.

Bara för att förtydliga så har dessa hörlurar faktiskt tre olika ljudlägen: i helt passivt läge, inkopplade, låter de bra och mjukare än i trådlöst aktivt läge, där ljudet ändras till utmärkt diskriminering. När du sedan slår på motmelodin kommer ljudet verkligen till sin rätt. Så ljuden har justerats för att passa det sätt på vilket människor använder dem.

Till exempel är ljudet jämnare med kabel än trådlöst och det är en så fin detalj att till exempel i hemmastudior måste inspelningsjobben ha fördröjningsfri noll latens, så en kabel är det enda anständiga alternativet. Och om du till exempel spelar in ett basspår och trummisen slår på sina trumpinnar bredvid dig med rött ansikte, hjälper motljudet en hel del, men volymen kommer fortfarande att höjas betydligt mer än normalt. Och när det övervakas soundi dem inspelning skelett är inte så spända, så det jaksaa lyssna längre och örat stift celler tack.

Japp. Det här är saker som jag har funderat på ganska mycket.

Så att ställa in ljudet har varit den näst mest tidskrävande delen av det här projektet.

Valcos laboratorium

Vad har då tagit mer tid? Jo, grundarbetet.

Fram till idag har Valcos modiga pojkar gått igenom ett stort antal fabriker och deras prototyper och gallrat ut de bästa idéerna, som det finska teamet sedan har utvecklat till en färdig produkt. Och det räcker inte med att en viss fabrik kan förse oss med bra komponenter, utan vi måste ta hänsyn till att de kommer att fortsätta att göra det och att kvaliteten och specifikationerna förblir konsekventa. Alla partier måste vara lika bra.Världen drunknar i mediokert engångsskit, och vi vill inte vara en del av den utvecklingen.

Det sätt på vilket jag har hanterat stresstesterna är att jag har gett ett gäng prototyper utan skyddsfodral till ljudproffs, även kallade roustabouts, och sagt åt dem att hantera dem på ett avslappnat sätt på sina affärsresor. Endast en av dem gick sönder. Jag kan inte gå in på detaljer, men det handlade bland annat om en lastbil, lavarör och högspänning.

Roudarians är mycket kreativa när det gäller att förstöra saker. Nästan lika kreativa som de är när det gäller att laga saker.

Ljudet är i alla fall på topp och de här killarna kan överleva ett medelstort kärnvapenkrig. Vad mer är viktigt med hörlurar? Jo, ergonomi och användbarhet!

Konkurrenterna har tjusiga fnitter och programmeringsmöjligheter på sina telefoner, men faktum är att folk vill ha ett headset som går att sätta på med en knapptryckning och som sitter bekvämt på huvudet. Alla knappar och magiska gester i en magisk timer kan verka som riktigt coola funktioner i motion och på youtube-videor, men bär dem på en svettig joggingtur eller med en kant i handen, ansiktet fruset i vinterfrosten.

En av prototyperna började köra datorprogram utan att någon frågade. De brann inte ens särskilt bra i midsommarstorlek. Mitt motto är: "Keep it simple, stupid!"

Så det finns en enda knapp på dessa som slår på dem, ansluter till nätverket och stänger av dem. En annan knapp för bakgrundsbelysning och en strömbrytare. Och du kan använda dem på vintern med handskar på.

Utseendet är väldigt kinesiskt. Det handlar helt enkelt om pengar och prioriteringar. Plastformar kostar tiotusentals euro att tillverka och min egen design skulle lätt ha kostat hundra tusen bara för att starta produktionen. När det gäller utseendet nöjde vi oss därför med att helt enkelt modifiera den kinesiska designen, som i sig var funktionell. Naturligtvis valde vi den bästa av dem.

Vi ville att hörlurarna skulle ha en tydlig finsk känsla, så de levereras med handgjorda trähuvuden med Valco-logotypen. Det här är den sortens "vardagslyx".

Vi bestämde oss för att investera i det väsentliga istället, som batteritid som räcker i dagar, till och med veckor. Samt Qualcomms senaste och (prisvärt) bästa Bluetooth-krets i klassen. Även denna har anpassats efter dina behov; när du sätter på telefonsvararen och spelar upp en ljudbok måste du kunna dammsuga hela tvåvåningslägenheten, även om telefonen står i hallen. Ja, det kan man. Det finns också en handsfree för personliga samtal till "Marjata", om behovet skulle uppstå.

Latensen har bantats ner till ett sådant minimum att synkroniseringen fortfarande finns där för filmer och till och med spel.

Åh, varför tillverkas inte dessa helt i Finland då? Det finns ju massor av know-how och expertis här! Ja, det finns det, men produktutveckling från grunden tar tid och är förvånansvärt dyrt. Låt oss bara säga att vassen susar, och vår långsiktiga vision är att tillverka finska headset från grunden - så länge vi börjar någonstans först.

Åh, och nämnde jag att hörlurarna också har en mycket väl avstämd feedbackfunktion.

De ville inte göra dessa till kapslar med noll crossover som isolerar dem från omvärlden. Ett av vår tids gissel är just detta, att folk går omkring med hörlurarna på i trafiken och som andra porianer fastnar under till exempel ett tåg när de inte observerar sin omgivning.

Poängen med funktionen mot brus är inte att isolera användaren från sin omgivning, utan att minska det brum, brus och surr som pågår överallt till en nivå där det skulle vara bättre för människor att vara, och musiknivån skulle inte behöva höjas så högt att den maskerar bruset i omgivningen.

Våra kabinett är konstruerade på ett sådant sätt att det allmänna brummandet dämpas avsevärt och människor fortfarande mår bättre. Men dessa huvuden kan ändå uppfatta sin omgivning så att de till exempel inte dör. Brusreducerande hörlurar är särskilt användbara när man reser, oavsett om det är i ett flygplan eller i en diesel-Mercedes från 80-talet.

Man har också uppmärksammat att en dåligt utformad feedbackfunktion kan få människor att känna sig yra och illamående. Utan att gå in på alltför många tekniska detaljer är jag stolt över att kunna säga att svarsfunktionen på dessa inte har utformats på ett dåligt sätt.

Man kan inte riktigt förstå hur mycket en väl utformad antibrusfunktion kommer att förbättra livskvaliteten förrän man har provat den.

I takt med att vårt hörapparatprojekt fortskrider kommer mer information att läggas till, men under tiden är det värt att kolla in.Valcos e-postlista här.

Jasse Kesti i arbete

Relaterade artiklar
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25 Hörlurar: På väg mot storhet

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy förblir åtaget till investeringar i Puolanka trots strejker

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen blir en viktig katalysator för Valco med en betydande kapitalinvestering.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga