VALCO är en tillverkare av audioprodukter.

Vi började 2018 med att importera en mängd olika saker som sedan länge har försvunnit i bitrymden. Tanken var att testa och importera alla produkter som vi säljer själva, för att säkerställa bästa kvalitet och bästa pris för våra kunder.

Vi insåg snart att det egentligen inte var någon idé.

För det första var den ständiga jakten på nya produkter och tester mycket jobb. För det andra, så fort man hade hittat en bra produkt hade någon på Verkkokauppa.com i tysthet lagt till den i sitt eget sortiment. För det tredje var det alltid någon tjockis på vår Facebook-vägg som gnällde att "du kan få det här billigare på eBay eller Wish" (när våra priser i själva verket var desamma + skatter och avgifter).

Därför är det mycket vettigare att utveckla och sälja sina egna produkter.

Medan vi funderade på detta träffade vi Jasse "Jazmanaut" Kest, en ljudguru som hade köpt våra importerade hörlurar och ville hjälpa oss att förbättra dem.

Vi slog våra påsar ihop med Jasse i början av 2019 och började designa vår alldeles egna modell av hörlurar, Valcos anti-noise-hörlurar. Ett blogginlägg har skrivits om detta. Under 2020 har försäljning och import av i stort sett alla andra produkter fått stå tillbaka och i skrivande stund (november 2020) har företaget gått från att vara en webbshop till att bli en tillverkare.

Framöver kommer vi att sträva efter att ta fram nya, utmärkta Valco-produkter på marknaden som (åtminstone delvis) är av inhemsk design och förhoppningsvis någon gång inhemskt producerade.

Vad gav företaget ett så bra namn?

Valco Oy var ett företag som ägdes gemensamt av den finska staten, Salora Oy och det japanska företaget Hitachi, där den finska staten hade en majoritetsandel, och som grundades 1976. Företagets syfte var att tillverka bildrör för färg-TV med hjälp av teknik från Hitachi.

Det var ett copycat-projekt från Kekkoslovakien, med korruption, inkompetenta demokrater och Kepul regionalpolitik. Naturligtvis blev företaget aldrig lönsamt och produktionen vid katodstrålerörsfabriken i Imatra upphörde slutligen redan i december 1980, då mer än 500 arbetare och anställda förlorade sina arbeten.

Politikernas Valco-äventyr kostade skattebetalarna omkring en miljard mark och är en av de största katastroferna i den inhemska industrins historia.

Valco kritiserades kraftigt på den tiden. Till exempel sade SMP:s J. Juhani Kortesalmi att Valco var byggt för "förfall, fest, fylleri och kortspel".

Namnet Valco Ab råkade vara ledigt, så vi bestämde oss för att ta det för oss själva och skapa vår förmögenhet. Naturligtvis har det nuvarande och det dåvarande Valco inget annat gemensamt än de grundpelare som Kortesalmi nämner. Ibland, i några av produktnamnen eller annonserna, kan någon smart person lägga märke till andra likheter med det ursprungliga Valco.

Vision


Vår vision är att alla i världen ska ha tillgång till prisvärda ljudprodukter av hög kvalitet - köpta av oss - som förbättrar vardagen. Vi strävar efter att vara den ledande tillverkaren av innovativa, hållbara ljudprodukter som är designade (och till stor del tillverkade) i Finland och som ger kunderna bästa valuta för pengarna. Med alla pengar vi tjänar på försäljningen av dessa produkter vill vi bygga Dödsstjärnan (ingen relation till Walt Disney Company). I vår vision går en del av våra kunders pengar till öl, underhåll, stora guldklockor, snabba bilar (eller onödigt stora bilar) och andra nödvändigheter innan den faktiska Dödsstjärnan kan byggas.

Uppdrag


Valcos mål är att tillhandahålla högkvalitativa, hållbara och prisvärda ljudprodukter som förhöjer kundernas lyssningsupplevelser - och ger företagarna mer pengar i kassan. Vårt uppdrag är att konstruera och tillverka innovativa ljudprodukter som ger kunderna bästa valuta för pengarna och företagarna stora vinster. Vi strävar efter att uppnå detta genom att sätta kvalitet, hållbarhet (eller åtminstone reparerbarhet) och ljudkvalitet först, och genom att behandla våra kunder som vi själva skulle vilja bli behandlade. Vårt uppdrag är att få människor att känna sig trygga med att ge oss sina surt förvärvade pengar. Vårt mål är att ständigt förbättra våra produkter och processer och minimera vår miljöpåverkan samtidigt som vi ger våra kunder bästa möjliga ljudupplevelse. I slutändan spelar ingenting någon roll eftersom vi bygger Dödsstjärnan (inte ansluten till Walt Disney Company) och förslavar hela mänskligheten (utom våra kunder, partners och återförsäljare).

VALCO är helt och hållet finskt

VALCO e-handel grundades ursprungligen av Henri från Uleåborg och Jani från Tammerfors. Nu är vi naturligtvis många fler här.

Företaget som detta drivs genom är Valco Oy (2919697-5)

Postadress:

VALCO Ltd.
P.O. BOX 1001
33721 Tammerfors

OBS! Inga returer till ovanstående adress, endast postförsändelser går dit!