Köp ett headset, plantera ett träd och rädda världen!

Valco vill se bra ut och sälja många hörlurar. Eftersom andra gör det nuförtiden bestämde vi oss för att lansera vår egen miljökampanj också. Självklart är det greenwashing när ett företag gör något sådant här. Vad är poängen med att gå runt i cirklar. Låt oss vara ärliga. Men det är en bra sak eftersom det inte bara är bra för miljön, utan det ger oss också pengar.

Som en del av den här kampanjen har vi satt som mål att plantera ett träd för varje par hörlurar som säljs - inklusive de som redan är sålda. Vi planterar dem inte när hörlurarna säljs, utan alltid som en engångsföreteelse (när planteringen görs).

Till skillnad från andra företags greenwashing-kampanjer går vi själva till träsket på bakgården och planterar (nästan) alla de utlovade plantorna med våra egna små händer. Vi har inte råd att anlita en ungdomsorganisation för att plantera, så vi planterar själva och tvingar våra egna barn och familjemedlemmar att hjälpa oss.

Okej, förutom de som vi planterat själva måste vi köpa plantor från andra håll, vi har inte kapacitet att göra allt. Det beror på att försäljningen har överträffat förväntningarna.

Valcos plantering startade våren 2021 och under den första sommaren har vi ensamma och tillsammans med andra redan planterat långt över tiotusen plantor, motsvarande flera hektar skog. Ungefär hälften av detta har vi planterat själva med våra egna små händer.

Om allt går bra kommer vi att köpa mer mark för att plantera och låta det växa. Där kan ekorrarna springa och kaninerna para sig i lugn och ro.

10 000 träd = mycket koldioxid som binds.

Enligt en studie (Malmodin & Lundén, 2018) säljs 320 miljoner hörapparater i världen varje år. Deras sammanlagda "koldioxidavtryck" är 3,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter (tce). Baserat på detta är koldioxidavtrycket för ett par hörlurar 10 kilogram. Rätta mig om jag har fel, matematik är inte vår starka sida. Du kan se det i marginalerna.

(3,2 miljoner ton CO2 / 320 miljoner headset = 0,01 ton CO2 / headset)

Enligt en annan kommersiell trädplanteringskampanj motsvarar plantering av 43 trädstubbar 10 000 kg CO2. Detta skulle därför kunna leda till slutsatsen att plantering av ett träd motsvarar en minskning av utsläppen med 233 kg. Det är här siffrorna blir förvirrande, men med andra ord räddar varje par hörlurar du köper från oss världen ganska många par hörlurar.

Så genom att köpa Valcos brusreducerande hörlurar kompenserar du mer än du spenderar.

Faktum är att du kompenserar för allt du kan köpa från oss. Och även om våra siffror är felaktiga så kompenserar du ändå för något. Genom att köpa tillräckligt många par hörlurar till ditt företag kan du kompensera för VD:ns resa till Pattaya. Om du vill kan du också kompensera för äktenskapsbrott och en liten penis.

Allvarligt talat, att skydda miljön är inte en ducky trade. Så tro inte att jag kan göra vad jag vill nu när jag har kompenserat. I vilket fall som helst är det här förmodligen de enda hörlurarna i Finland som har kompenserats på något sätt för de utsläpp de producerar.

Kompensation och anställning av entreprenören

Det är ingen idé att ljuga om att vi gör det här för den goda sakens skull. Syftet med denna greenwashing-kampanj är främst att sälja nya hörlurar, men naturligtvis handlar det också om att rädda världen.

Ju fler hörlurar vi säljer, desto närmare kommer vi slutmålet att bygga en dödsstjärna i omloppsbana.

Bonusen här är att vi lovar att filma planteringsfilmen för sociala medier. Så du kan sitta hemma i soffan, dricka lemonad och lyssna på din favoritmusik genom dina fantastiska hörlurar med gott samvete och skratta medan entreprenören är i skogen och blir uppäten av hjortflugor.

Hur kan jag delta?- Köp hörlurarna

Citerad forskning om hörlurars koldioxidavtryck. Energi- och koldioxidavtrycket för de globala IKT- och E&M-sektorerna 2010-2015. Hållbarhet, 10(9), 3027. doi: 10.3390/su10093027