Asiakkaan rehellinen arvio Pula Sorsa -kuulokkeista - VALCO
Blandade Skrifter

Kundens ärliga recension av Pula Sorsa hörlurar

vid Valco Laboratoriot

Disclaimer: Jag kommenterade ett sponsrat inlägg från Valco på Facebook i december 2018 och de kontaktade mig och bad mig skriva om min erfarenhet av att använda deras Pula Sorsa-hörlurar mot snarkning som jag tidigare hade köpt. Som ersättning för att skriva recensionen blev jag lovad ett presentkort till deras butik, dvs. ersättning för att skriva recensionen. Jag känner inte entreprenörerna eller återförsäljarna på något annat sätt.

Jag skriver detta nu efter cirka fyra veckors användning. Jag har ingen tidigare erfarenhet av att använda brusreducerande hörlurar och har aldrig investerat mer än 40 euro i hörlurar tidigare.

Jag arbetar för ett stort mjukvaruföretag i ett öppet kontor. I slutet av 2018 började jag känna mig stressad av multitasking och när jag såg min kollega med hörlurar på, som koncentrerade sig på sitt arbete, började jag fundera på att skaffa dem till mig själv. Med hörlurar kunde jag åtminstone minska en del av de externa distraktionerna.

Tyvärr var Black Friday-erbjudandena slut och Valco Sorsa-hörlurarna som min vän hade rekommenderat mig var också slut i lager. Men Facebooks annonsalgoritm fungerade för en gångs skull och jag kom över Valco Pula Sorsa-hörlurarna. Testrapport.

Baserat på vad jag läste tog jag steget och beställde hörlurarna. Det var inte ett dåligt pris att betala, om hörlurarna fungerade så bra som utlovat - och du kunde alltid returnera dem. Hörlurarna levererades i en snygg förpackning med en plug-in-kontakt och någon form av adapter, vars syfte jag ännu inte har fått reda på. (red. anmärkning: adaptern är för flygplan).

Ett särskilt omnämnande bör göras av instruktionerna på finska, som uppenbarligen är översatta av Valco, eftersom de följer den humoristiska linje som är bekant från reklam.

Min första upplevelse av den nya modellen var ganska positiv. Jag testade hörlurarna för första gången före vårt möte i Lutakos danssal, där luftkonditioneringen brummar betydligt mer än i ett öppet kontorslandskap. Ljudet dämpade luftkonditioneringen riktigt bra, men samtalet vid bordet bredvid tycktes tränga igenom.

Här lyssnar jag nöjt på kyrkobrännare

Även om jag var tvungen att läsa instruktionerna kunde jag enkelt para ihop hörlurarna med min mobiltelefons Bluetooth och musiken överröstade resten av bakgrundsljudet. På nolltid var jag i min egen värld och till min förtret var jag tvungen att ta av mig hörlurarna för att prata med andra.

Mitt första intryck av ljudkvaliteten var att den var mycket basig, men i övrigt ganska bra. Inte för att jag pratar om studiohörlurar, men för mitt eget metal-orienterade musiklyssnande är den här typen av uttalad bas bra och verkar inte störa mig, särskilt inte i bullrigare miljöer.

Den bästa användningen av hörlurarna är vid pendling i den lokala bussen, där du verkligen kan märka effekterna av bakgrundsljud. Det gör att du kan hålla volymen ganska låg och höra andra instrument på samma volym, där du utan efterklangen bara skulle höra en elgitarr.

Det finns dock ett litet problem med volymkontrollen på hörlurarna, eftersom den hoppar upp ett steg på min mobiltelefon, vilket är för mycket för mina öron inomhus. Ibland måste jag justera volymen på min telefon för att hitta rätt nivå.

Jag vet inte om det bara är ett problem med min Android-telefon, eftersom det fungerar bättre med en dator.

Tyvärr har BT-parningen av hörlurarna med min arbetsdator (Win10) inte gått smidigt och jag får ofta nöja mig med att lyssna på musik på min telefon på jobbet. I det här fallet täcker räckvidden bekvämt min resa till kaffemaskinen och ibland återvänder jag därifrån.

I övrigt har min upplevelse på jobbet inte varit odelat positiv.

I ett öppet kontorslandskap har man inte lika stor nytta av motljud, och man kan inte lyssna på bruset från motljud särskilt länge. Å andra sidan sitter hörlurarna bekvämt i öronen och är tillräckligt lätta för att man ska kunna lyssna på musik hela dagen.

Jag försökte använda dem en gång för ett Skype-samtal, men min mikrofon fångade upp alla ljud som kom från kafferummet. Jag är inte säker på om jag hade rätt ljudinställningar just då. Men min vän gjorde samma iakttagelse om mikrofonens känslighet när jag hade ett WhatsApp-samtal hemma och försökte flytta flyttlådor eller skölja tallrikar.

Annars har hörlurarna varit bekväma att använda hemma.

Pula Sorsa hörlurar

Jag kommer från landet och efter 11 år i stan störs jag fortfarande i min nya lägenhet av dånet från motorvägen, ljudet från grannarna och ljudet från parkeringen som kommer genom väggen.

Efter Independence Day, när jag låg bakfull i min lägenhet med hörlurar på, förbannade jag varför jag inte hade tänkt på att skaffa brusreducerande hörlurar tidigare.

Hörlurarna lyckades blockera alla ovanstående distraktioner ännu bättre än öronproppar. Först när jag tog av mig hörlurarna insåg jag att någon höll på att testa sin bils underrede på parkeringen under fredagslunchen. Det tar tydligen ett tag att vänja sig vid det motljudet.

Men ibland, till exempel i vibrationerna i en buss, känner jag att motljudet trycker obehagligt på mina öron och jag måste stänga av dem. Detta kan också delvis bero på själva hörlurarna, eftersom det ibland när man går verkar som om de stängda hörlurarna orsakar obehagliga chockvågor när de vibrerar, även utan hörlurarna.

Trots Valcos reklampåståenden anser jag inte att hörlurar avsevärt ökar risken för att bli påkörd av en bil, eftersom de inte dämpar högre ljud lika bra som lägre ljud. Man kan höra en bil som närmar sig, men det lägsta mullret går igenom på ett bra sätt.

De är förvisso stora och otympliga, men på grund av motreaktionen kommer du att vilja bära dem i stan också. Det skulle vara roligare att skriva en längre analys av bristen på Sors, men jag skriver det här hemma på julafton och min tioåriga dotter insisterar på att jag ska leka med henne.

Så jag copy-pastar här en något redigerad version av den sammanfattning jag skrev för mina vänner, wanha cunnon tl;dr:

Uppskatta:

 • Dämpar ljudet från luftkonditioneringen bra och fungerar särskilt bra i staden och på lokalbussar
 • Bluetooth bär hela vägen till kaffemaskinen (~15m).
 • Ljudkvaliteten är tillräcklig för mig, även om den är basig när ANC är på
 • Strömbrytarna är snyggt placerade och lätta att hitta
 • Bra batteritid
 • Fälls ihop snyggt för transport

 

Inte lika cool:

 • Ganska dålig dämpning av tal och andra icke "statiska" högfrekventa ljud
 • Surrande ANC (motljud) på toppen. Men det gör även 300 € Bosets.
 • Volymkontrollen "studsar". När man spelar från telefonen verkar volymen vara för låg eller FÖR HÖG. När man lyssnar från datorn studsar volymen från noll till ganska högt.
 • Ljudet som meddelar BT-anslutning etc. är ganska högt. Du kan höra det även om du inte har hörlurarna på.
 • Ljudkvaliteten är ganska dämpad/mjuk när ANC är avstängt.
 • De ger ifrån sig ett otäckt klickljud när ANC är på/av
 • ANC kan gå på ganska känsligt under transport. Jag har inte märkt av någon timeout på ANC eller Bluetooth (parkopplad).

Sammanfattningsvis, betyg: 4/5

Jag är positivt överraskad. En kollega med en 300 € Bose sa "ja, du fick dina pengar värda" och jag håller med.

T: Heikki och upphovsrätten för bilderna är också Heikki.Ps. Nämnde att jag överlevde Whamageddon 2018 förmodligen tack vare dessa hörlurar.

Relaterade artiklar
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25 Hörlurar: På väg mot storhet

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy förblir åtaget till investeringar i Puolanka trots strejker

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen blir en viktig katalysator för Valco med en betydande kapitalinvestering.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga