Drone Kiinasta? - VALCO
Blandade Skrifter

Drönare från Kina?

vid Valco Laboratoriot

En kväll i slutet av sommaren tittade vi på olika drönarvideor på YouTube. Det fick oss att tänka att det skulle vara häftigt att ha en egen drönare. Man skulle kunna göra vad som helst, från att bomba Mellanöstern till att leverera paket.

För att inte tala om hur praktiskt det skulle vara att filma sin egen vackra, droppformade kropp som flyter i ett bubbelbad på någon skidorts efterfest. En drönare är ett måste!

Nåväl, låt oss sätta igång och hitta en lämplig fabrik i Kina. Förhoppningen var att hitta en drönare med tillräcklig flygtid, bra användarvänlighet, en rimlig kamera, eller åtminstone en plats att montera en kamera och framför allt, som skulle följa sin ägare som en haj på en båt.

Eftersom vi är ganska skitnödiga och våra kunder ännu fattigare, borde det inte kosta mycket mer än hundra heller.

Det råder brist på tillverkare av drönare. Det kan naturligtvis vem som helst se genom att surfa runt lite i vilken nätbutik som helst. Vi gick igenom de utlovade specifikationerna, tittade på bilder och videor. Till slut beställde vi ett halvt dussin av de mest imponerande, från tillverkare som hade tillräckligt med försäljning utomlands.

Efter ett par veckors väntan började paketen dimpa ner och det febrila testandet tog sin början.

Inga av våra förväntningar infriades. Flygningen av alla drönare under hundra var mer som en berusad gammal man som flyger utan transponder över Östhavet i mörkret. För att inte tala om de usla kinesiska mobilapparna som låter dig ta skitbilder med pixlar som är lika stora som legobitar. Dessutom hade ingen av dem luft-till-mark-missiler som tillval.

Totalt skit.

Jag har inte längre någon lust att skaffa en billig drönare. De är förvirrande enheter med en egen vilja. Som regel vill billiga drönare flyga in i ett träd eller en vägg. Pilotens spårningsfunktion är i huvudsak att du måste leka ninja när drönaren dyker mot dina ögon.

I praktiken var ingen av de funktioner som annonserades i paketen i närheten av sanna. Så fortfarande måste den stackars mannen vänta på att tekniken, och särskilt den usla kinesiska programvaran, ska nå åtminstone någon slags platå. Så inte längre. Jag får leta efter något nytt att sälja igen.

 Så kom ihåg dessa när du köper en drönare för under hundra:

 - De är helt och hållet leksaker, helt skitdåliga leksaker. De kommer inte med vapen och de kommer inte att flyga dig i en hängmatta.

- Se till att de åtminstone har någon form av kompass och GPS, annars flyger de vart de vill. Vanligtvis kommer även de med kompass och GPS att flyga mestadels in i ditt eget öga.

- För hundra dollar får du ut mer av en öl än av en drönare. Flygtiden för en billig drönare är bara några minuter, medan en halvliter öl lätt kan ta 15 minuter. En billig drönare blir tråkig på en halvtimme, och för en hundralapp får man ganska många pints på en alepub.

- Laddningstiderna är patetiskt långa. Efter en 5-minuters flygning med barnens juicepaket dröjer nästa flygning ungefär en dag.

- En bra drönare kostar massor, och du köper den inte från kineserna till att börja med.

Vad vi förväntade oss:

Vad vi förväntade oss

Vad vi fick:

Vad vi fick

Relaterade artiklar
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25 Hörlurar: På väg mot storhet

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy förblir åtaget till investeringar i Puolanka trots strejker

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen blir en viktig katalysator för Valco med en betydande kapitalinvestering.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga