Vastamelukuulokkeet asiakkaan testissä - VALCO
Blandade Skrifter

Hörapparater med brusreducerande hörlurar testade av en kund

vid Valco Laboratoriot

Med tillstånd av

(Illustration: Bilden visar inte Mikko eller ens Mikkos hörlurar. Men det skulle kunna vara det)

I vintras fick jag mina Valco-hörlurar. Jag provade dem i en mängd olika situationer, främst på jobbet och i arbetsrelaterade situationer. Jag lovade att skriva ner mina tankar och erfarenheter om dessa. Men först lite om min bakgrund.

Jag arbetar som chef på ett handelsföretag och mitt arbete är hektiskt; ibland i Tammerfors, ibland i Helsingfors eller till exempel i Jyväskylä. Under de värsta dagarna är det tio eller så förändringar av sammanhang. Det finns vanligtvis mellan tio och femton projekt som jag måste ta ställning till samtidigt. Ibland arbetar man på tåget, ibland i konferensrum, ibland har man möjlighet att arbeta i ett rum med en massa högljudda bullermaskiner bredvid sig. Ibland är det hög musik och saker flyger. Så man kan sammanfatta det som ganska störande och varierande miljöer att arbeta i.

Mitt eget arbete kräver mycket tänkande och jag längtar ofta efter lugn och ro, där jag kan koncentrera mig på en sak tills en viss del är klar. Förr var det distansarbete som gällde, men nu när jag har små barn är det inte möjligt att arbeta hemifrån utan distraktioner. För enstaka uppgifter som kräver koncentration har jag ibland till och med gått till bibliotekets läsesalar eller liknande, men i praktiken är det inte riktigt möjligt som en kontinuerlig aktivitet.

Jag fick testa Valcos antibrushörlurar från deras testbatch vintern 2018. Jag hade tidigare erfarenhet av de första antibrushörlurarna från Sennheiser, så jag har en förståelse för bra antibrushörlurar, även om jag inte är en hifist.

Den första upplevelsen var något häpnadsväckande, med hela öronsnäckan på hörlurarna som redan täcker en stor del av det omgivande bruset. När du slår på bakgrundsljudet försvinner resten av världen. Jag var ganska imponerad av hörlurarna bara för dämpningen av omgivande ljud, men sedan spelade jag några rent inhemska Sibelius, några andra klassiska och Waterscapes naturljud som ett experiment för att hjälpa mig att koncentrera mig medan jag gjorde mitt processuppgraderingsarbete under vintern.

Kan inte fel ljudbilden men, det kändes som att vara i en konsertsal. Jag vill inte bara berömma, men jag måste säga att jag inte var van vid hörlurar som täckte hela örat tidigare. Det tog ett tag att vänja sig. Å andra sidan var kompromissen ganska enkel: jag kunde arbeta nära den enda öppna kontorskällaren i lugn och ro.

Som jag sa ovan är mitt arbete ganska mobilt och platsoberoende. Så hela vintern och våren har jag burit med mig hörlurar, som för övrigt är lite stora, vart jag än går. Storleken på hörlurarna spelar ingen roll så länge de levereras med ett riktigt premiumfodral.

Jag tror att det första testet för hörlurarna var ett lync-möte, där Valco-hörlurar var anslutna till min mobiltelefon via Bluetooth, när jag var tvungen att gå från Helsingfors tågstation till Skatudden, med Abies bench-track-rally som pågick bredvid mig. Resultatet var att jag kunde höra samtalen på mötet fullt ut, och mikrofonerna i hörlurarna fångade upp mitt tal på mötet, men bänkbelleljudet filtrerades bort så att andra personer på mötet inte kunde höra det. Just det, hörlurarna fungerade också som en handsfree-enhet på samma gång. Jag tror att du redan har dragit den slutsatsen.

Jag har haft hörlurar nästan hela tiden på tåget. Lyncing fungerar inte så bra där, eftersom man inte kan prata utan att passagerarna hör vad man säger. Det är ganska lätt att gå i den fällan, för när du använder talk-back-funktionen försvinner tågbullret och mammorna bredvid dig, och det är inte lätt att komma ihåg att du är på tåget. Som ett resultat av ovanstående har jag lyssnat på mer musik på tåget. Storleken på hörlurarna verkar ge dig mycket mer kapacitet på bassidan jämfört med Apples vita öronproppar. Det är inte konstigt.

Mer praktiskt är att paketet innehåller förstklassiga brusreducerande hörlurar, som kan anslutas till ljudkällan och mikrofonen (!) med en traditionell kabel, alternativt kan du använda Bluetooth. Den andra hörluren har knappar för volym och spårbyte på ytan. De tar lite tid att vänja sig vid. Ibland blir anvisningarna förvirrade.

Batteritiden är bra, jag har aldrig fått slut på batteri. Jag laddar ibland hörlurarna via USB, så jag har egentligen inte oroat mig för det. En nyckelfaktor till att hörlurarna har burits med överallt är också det bra skyddsfodralet som jag nämnde tidigare. Jag hade ett sådant i mina första rese-Senheisers. De var alltid tvungna att vikas på ett komplicerat sätt, så deras användbarhet blev lidande. BNC-kablarna kan slängas in i höljet som de är när du vänder på hörlurarna och stänger dem med dragkedjan.

Sammantaget kan jag varmt rekommendera dessa hörlurar. Som bakgrund kan jag säga att även om jag blev ombedd att skriva om min användarupplevelse så skriver jag opartiskt, dvs. jag blev inte ombedd att skriva beröm.

Jag håller på att köpa in dessa hörlurar till oss på jobbet, eftersom jag lät andra testa dem och responsen var utan undantag positiv. Så låt de andra arbeta i fred med oss.

- Mikko J.

 

Relaterade artiklar
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25 Hörlurar: På väg mot storhet

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy förblir åtaget till investeringar i Puolanka trots strejker

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen blir en viktig katalysator för Valco med en betydande kapitalinvestering.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga