Testissä sadan euron vastamelukuulokkeet - VALCO
Blandade Skrifter

Test av ljuddämpande hörlurar för hundra euro

vid Valco Laboratoriot

När det gäller min bakgrund har jag ett hi-fi-system i nästan alla rum i mitt hus, inklusive garaget, och var och en av dem, inklusive barnens högtalare, har relativt bra ljud. Dessutom har anläggningen i vardagsrummet (Marantz + Bowers & Wilkins), som är den huvudsakliga lyssningsplatsen, mätts upp och justerats ganska exakt.

Det finns också några hörlurar i uppsättningen. Akg, Bose, Sony...några studionivå, och några beprövade porslinsband etc. Alla de förstnämnda är dock trådbundna. Alla med sina egna för- och nackdelar.

Så det finns en jämförelsepunkt.

Den här historien börjar dock med min arbetsgivare, Bitfactor har använt Bose QuietComfort-seriens brusreducerande hörlurar på arbetsplatsen. På så sätt kan du på jobbet ägna dig åt lite verklighetsflykt när bullret blir för högt eller kollegornas prat blir tillräckligt bra (dvs. när pratnivån blir tillräckligt låg för att du ska tappa koncentrationen på grund av det).

Annars är brusreducerande hörlurar ett måste i alla teamrum och öppna kontorslandskap.

Men Bose var inte särskilt tilltalande - varken utseendemässigt eller praktiskt. Bose är batteridrivna och fick alltid slut på batterier när man behövde feedback-funktionen. Dessutom förändrades ljudet onödigt radikalt med feedbackfunktionen påslagen. Annars är ljudet från Bose okej, men inte fenomenalt - inte ens när det justeras, trots de höga lovorden.

Tja, lyckligtvis finns det alternativ för alla.

Jag tittade och provade en ersättning för Bose och Sony-telefonerna, till exempel, tycktes erbjuda liten förbättring jämfört med Bose förutom utseendet, och priset verkade fortfarande lite saltat. Samtidigt tänkte vi på kontoret också att den tidigare uppsättningen hörlurar började ta slut, och pris/kvalitetsförhållandet för dessa Bose var inte riktigt rätt, åtminstone inte enligt min åsikt.

När jag sedan letade efter andra hörlurar råkade jag stöta på dessa prisvärda hörlurar och tidigare blogginlägg om dem på Valcos webbplats. De verkade dock vara slut i lager, så jag skickade ett meddelande till Valco via Facebook.

Jag fick till svar att "alla är redan slutsålda, men vi kanske beställer fler". När jag frågade när det skulle vara möjligt att prova dem skickade återförsäljaren mig sitt eget personliga par för en testkörning enligt principen "köp om du gillar, skicka tillbaka om du inte gör det". De anlände så snabbt som posten kunde leverera dem.

Det var förresten riktigt häftigt att återförsäljaren gjorde sig besväret för en enda kund!

Det första intrycket var överraskande hög kvalitet för en hundralapp. Flera kollegor blev också förvånade över detta. Även de som jag hade förväntat mig skulle bli lite besvikna över den "obetydliga" handenheten berömde känslan och utseendet. Ett stort plus är att headsetet har ett inbyggt batteri, så att du inte behöver byta batterier hela tiden.

Det enda som verkligen fick mig att tveka var hur vadderingen skulle fungera med glasögonen vid långvarig användning under en arbetsdag eller så. Det är något jag ännu inte kan säga, eftersom jag inte äger glasögonen och kontorsbeställningen precis har gått ut.

Ljudet fungerar också bra. Ljudet är lite basigt, men inte på något sätt instängt, och inget i kategorin "Beats Audio Super Turbo Bass". I de högre frekvenserna fanns det den normala hörlursstudsen som de flesta människor inte ens märker. Du kan hitta liknande från Bose och AKG i lite olika intervall - även om de senaste Bose är ganska platta i sin frekvensrespons, vilket är riktigt bra. De kostar då närmare 400€ när hörlurarna i testet låg på 100€.

Jag har Spotify installerat på min bärbara dator. Equalify plug-in, som är väldigt praktiskt för att justera frekvensgången och skapa profiler för olika ljudsystem, oavsett vad du spelar musik från. Vid annan lyssning behöver du egentligen inte ens det. I filmer och spel spelar den något markerade basen i Valcos hörlurar ingen roll och i videokonferenser och andra affärssamtal har de spelat mycket bra.

Av någon anledning har säljaren inte riktigt bara märkt till att annonsera ut det, men dessa har en inbyggd mikrofon, så de fungerar väldigt bra t.ex. handsfree eller Skype -palaverenissa.

Jag använde sedan Equalify för att justera equalizern på hörlurarna med testspår (länkar i slutet) och dessa 100 euros hörlurar levererar nu också utmärkt musik utan någon större distorsion. Nu är det tillräckligt bra! Justeringarna är inte stora och en liknande justering fick göras för bland annat Bose och AKG headset.

När jag presenterade dessa på kontoret bestämdes det att beställa ett par hörlurar till nästa offer för bullriga arbetsmiljöer - det vill säga för de som behöver ett par hörlurar, och några kollegor ville också beställa hem ett par egna. Även om jag fick testa ett par begagnade hörlurar är jag inte rädd för att lämna tillbaka dem till Valco och börja vänta på nya eller fundera på alternativ.

Jag skulle varmt rekommendera dessa till det här priset till alla som vill ha ett par bra trådlösa brusreducerande hörlurar för hemmet eller kontoret. Du kanske får en något mer realistisk frekvensåtergivning med de senaste Bose, till exempel, men i praktiken gör det liten skillnad.

Dessutom är alla människors öron och hörsel lite olika, så om du vill få en bra hifi-upplevelse måste du justera frekvensgången lite mer för att passa din egen hörsel.

Så effekten av dyra märkeshögtalare är förmodligen främst en imageeffekt, och frågan är: behöver du en boost för självkänslan och behöver du verkligen dessa märkeshögtalare? Eller skulle du hellre ta dessa telefoner och spara de återstående hundralapparna till något vettigare? För mig var valet i stort sett en no-brainer :)

Juha Karjalainen / Bitfactor

Här är de Equalify-inställningar jag använde:

Inställningar

 Pluginet som nämns i artikeln:

https://www.equalify.me/

https://open.spotify.com/album/2biaLMlbvp49RqkEhKNK0w?si=vVLXuBuxRX6XCKaYKmk-Ng

ps. Jag har en hobbybil, som ibland är lite högre på hyttsidan, så med hörlurar på är det bekvämare att köra, om du kan stå ut med näbben ... för det är ett ganska fånigt jobb :D

Relaterade artiklar
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25 Hörlurar: På väg mot storhet

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy förblir åtaget till investeringar i Puolanka trots strejker

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen blir en viktig katalysator för Valco med en betydande kapitalinvestering.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga