Meille tulee tällä hetkellä paljon viestejä, joissa kysellään kuulokkeiden perään (syystäkin). Varmaan kohta tulee kylillä vastaan joku, että "onko tää se kuulokejätkä". Onneksi ei ole vouti vienyt mitään, eikä tullut konkurssia (vielä), vaan kauan odotettuja kuulokkeita paraikaa postitetaan asiakkaille :D

Olemme pyrkineet kaikille vastailemaan, mutta ”BusinessFinlandin tukikohun” myötä kirjoittelu on alkanut saamaan aggressiivisempia sävyjä kun joku on löytänyt julkistetuilta tukilistoilta myös meidät.

Meitä on pyritty kiristämään negatiivisella somehuomiolla ja epäilty, että meillä olisi joku erityinen motivaatio hillota kuulokkeita eikä toimittaa niitä asiakkaille. 

Jotain kertyneen palautteen määrästä kertonee, että yrityksen ensimmäinen työntekijä palkattiin hoitamaan asiakaspalvelua, kun osakkaat eivät ehdi vastaamaan kaikille.

Tässä kohtaa lieneekin paras vain kertoa avoimesti kaikki ja antaa jokaisen arvioida itse.

Taustaa

Viime vuonna kehitimme vastamelukuulokkeita, jotka saimme loppuvuodesta myyntiin. Kehitystyö ja ensimmäiset tilaukset tehtiin henkilökohtaisesti taatulla lainarahalla, koska vuonna 2018 bisnes ei ollut kovinkaan suurta. Kuulokkeet (ja imurit ja robottiruohonleikkurit yms.) möivät viime vuonna aivan hyvin ja lopulta meille jäi voittoa ruhtinaalliset 71 tuhatta euroa – kun yrityksellä ei ollut yhtään mitään kuluja.

Osakkaat eivät nostaneet palkkaa, varastona oli oma koti eikä mitään muutakaan kuluja ollut kuin tuotekehitys. Halusimme, että yritykselle jäisi edes vähän rahaa, jotta liiketoimintaa voidaan kehittää. Haaveena se, että ehkä tulevaisuudessa tässä on meille työpaikka ja elanto.

Koska kaikki vuonna 2019 tienatut rahat olisivat kevään kiinni kuuloketilauksessa, päätimme pitää myyntikanavat auki ja mahdollistaa ennakkotilaukset. Näin jälkikäteen ei varmaan olisi kannattanut, koska tässä kohtaa kaikki alkoi mennä perseelleen.

Korona yllättää

Ensin oli kiinalaisten uusi vuosi, jonka aikana koko kommunistinen Kiina on kiinni. Suomessa tällaista sulkua ei tullut edes poikkeustilan aikana. Sovimme kaupoista ja hinnasta, mutta varsinainen tilaus päästäisiin tekemään vasta uuden vuoden jälkeen.

Noh, kiinalaiset lupailivat kuulokkeita helmikuun loppuun. Sen jälkeen paska alkoi osua tuulettimeen samaan aikaan kun ihmiset tilasivat kuulokkeita enemmän ja enemmän. Kiina meni yllättäen kiinni ja toimituksista ei ollut mitään varmaa tietoa. Valmistaja lupaili (alun perin helmikuulle tarkoitettuja) toimituksia maaliskuulle.

Lähetimme asiakkaille sähköpostiin ja Facebookiin tiedotteen koronaviruksen aiheuttamista viivästyksistä ensimmäisen kerran 3.2. Ilmoitimme, että ”lisää kuulokkeita päästään tilaamaan aikaisintaan 9.2. ja toimitusaika on hyvällä tuurilla kuukauden, huonolla tuurilla enemmän”.

Toisen kerran tiedotimme viivästyksistä 11.2. Silloin ei vielä päästy tilaamaan, vaan ”pystytään lisää toimittamaan aikaisintaan maaliskuun lopussa, riippuen siitä miten nopeasti Kiinassa pystytään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen”.

Kolmannen kerran tiedotimme 15.2. jolloin ilmoitimme, että lisää kuulokkeita tulee aikaisintaan maaliskuun lopussa. Tämä tieto perustui siihen, mitä valmistaja sanoi meille toimitusajoista. Aiemmin aikataulut ovat pitäneet, mutta tässä tilanteessa he suhtautuivat liian optimistisesti – ja me uskoimme.

Tuskin kukaan koko maailmassa olisi arvannut, miten paljon korona tulee vaikuttamaan.

Aikataulut elävät

Kiinan tehtaiden avauduttua tuotanto lopulta käynnistyi maaliskuun alussa ja tiedotimme 19.3. kuinka ”tuotanto on käynnissä täydellä höyryllä”. Siinä kohtaa tuotteita odotettiin saapuvaksi aprillipäivän viikolla, eli huhtikuun alussa. Tässäkin tuli viivästyksiä normaaliin, kun kaikkia komponentteja piti odottaa – luonnollisesti myös meidän tehtaamme alihankkijat ja maan komponenttivalmistajat oli laitettu kiinni helmikuussa.

Normaalisti kaikki tilatut kuulokkeet toimitetaan kerralla. Koska meillä oli kiire ja paniikki, pyysimme kiinalaisia lähettämään ne kuulokkeet mitkä ovat jo valmiina ja lisää sitten heti perään – maksoi mitä maksoi. Maaliskuun 26. päivä tiedotimme tästä ja ennustimme, että ensimmäinen erä saapuisi huhtikuun alkupuolella ja jälkimmäinen huhtikuun lopussa.

Huhtikuun 8. päivä mennessä meille selvisi, että valmistus ei ole ainoa haaste. Koska reittilennot on peruttu ja maailma tilaa pää punaisena maskeja, oli meillä nyt vaikeuksia saada kuljetuksia. Kuulokkeet odottivat maaliskuun lopulta vapaata paikkaa rahtikoneesta, jotta ne saataisiin Suomeen.

Bonuksena kuljetusyhtiöt tekivät Carunat ja tuplasivat kuljetusten hinnat yksipuolisella ilmoituksella. Tiedotimme tästä kaikesta asiakkaille 8.4.

Ensimmäinen erä saapui meille lopulta perjantaina 17.4. ja pisinpään odottaneiden kuulokkeet saatiin postiin maanantaina. Loput ensimmäisestä erästä saataneen toimitettua tämän viikon aikana niin nopeasti kuin niitä ehditään pakkaamaan ja lähettämään. Tämän erän pitäisi kattaa tilaukset sinne maaliskuun jälkimmäiselle puoliskolle.

Lisää kuulokkeita pitäisi tulla meille ensi viikolla, jonka jälkeen varastotilanne on sellainen, että niitä toimitetaan suoraan varastosta. Voitte myös olla varmoja, että jatkossa näitä kuulokkeita myydään ainoastaan varastosta.

Koronaraha

Koska yrityksen liiketoiminta ei voi (tai ei kannata) pidemmän päälle perustua yhden tuotteen varaan, olemme jatkuvasti kehittäneet uusia tuotteita ja palveluita – aivan samoin kuin mikä tahansa nuori yritys.

Olemme etsineet rahoitusta sekä sijoittajilta, rahoituslaitoksilta että pankeilta. Viime kädessä aiemmat tuotekehitysmenot jouduimme itse rahoittamaan lainalla, jonka takaisinmaksusta ei ollut tietoa (ja se kannatti).

Sijoittajien mielestä on tyhmää lähteä kilpailemaan JBL:n, Sonyn ja vastaavien jättien kanssa, eikä meidän bisneksessämme ole mitään seksikästä. Pankin näkökulmasta taas ainoa tapa saada rahaa on myydä lapset orjiksi, pantata talo ja allekirjoittaa verellä paperi, joka takaa ikuisen velkavankeuden, mikäli hommat menevät puihin. Pankkilainaa on tästä huolimatta otettu omalla takauksella.

Maaliskuussa tulivat tarjolle BusinessFinlandin ns. koronatuet, joista nyt on ollut paljon kohua. Emme halua ottaa kantaa siihen, onko tukia jossain käytetty väärin tai haettu ns. väärin perustein, mutta meidän omatuntomme on puhdas. Kun valtio alkoi kaatamaan, laitoimme ämpärin alle.

BusinessFinland ilmoitti tarjoavansa enintään 100 000 euron tuen kehityshankkeisiin, joiden kustannukset ovat enintään 125 000 euroa. Perusteena oli, että koronaepidemian on pitänyt vaikuttaa yrityksen toimintaan olennaisesti ja tarkoituksena on kehittää uutta liiketoimintaa tai toimintamalleja, jotka ”parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen”.

Madetta Suomesta

Kuten yllä on kuvattu, meidän liiketoimintamme on ollut hyvin haavoittuvaa. Olemme käytännössä riippuvaisia Kiinasta, jonka sulkeminen koronan vuoksi on meinannut kusta koko liiketoiminnan – puhumattakaan koronan aiheuttamista kuljetusongelmista.

Valcon hankkeen tarkoituksena on tuoda markkinoille tuotteita, jotka eivät ole riippuvaisia samoista toimituskanavista ja pyrkiä aloittamaan tuotanto Suomessa. Aivan kuin BusinessFinland oli rahoituksen tarkoittanut.

Juuri niin. Meidän tavoitteenamme on ollut koko ajan, että voimme olla ylpeästi suomalainen valmistaja. Meillä ei ole ollut siihen mahdollisuuksia – eikä meillä ole vieläkään yksin, mutta olemme jo avanneet keskusteluyhteyden useampaan potentiaaliseen yhteistyökumppaniin. Suomessa ei vain ole vielä sopivaa infraa lähteä tällaista tekemään. Yhdessä muiden yritysten kanssa kuitenkin pystymme siihen.

Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa meillä on omia, Suomessa suunniteltuja ja (mallista riippuen) täällä tai muualla valmistettuja Valco -tuotteita, jotka ovat laadukkaita, mutta kuitenkin kenen tahansa ostettavissa.Voi olla hullu ajatus, mutta se on meidän.

BusinessFinlandin avulla olemme pystyneet ostamaan suomalaista muotoilua tulevaan malliimme ja se on mahdollistanut kahden tuotekehitystä tekevän henkilön palkkaamisen ja kolmannen pitkäaikaistyöttömän, joita emme olisi uskaltaneet muuten palkata.

Kyse ei ole edes koronaan liittyvästä uskalluksesta vaan siitä, ettemme halua ketään palkata, jos ei ole varmuutta palkan maksusta. Yrittäjä on aina vastuussa työntekijöiden hyvinvoinnista.

Yrittäjät itse saavat edelleen pääasiallisen elannon muualta, koska katsomme asiaa pitkällä tähtäimellä. Sitä paitsi, meillä on omakohtaista kokemusta siitä, miten on lähdetty johonkin töihin ja työt ovatkin yllättäen loppuneet kun yrityksellä ei olekaan ollut mistä maksaa. Valco Oy ei tule koskaan olemaan sellainen työnantaja.

Kotimaisen (ja Kiinan ulkopuolisen) tuotannon lisäksi BusinessFinlandin rahoitusta käytetään uuden täysin erilaisen liiketoiminnan kehittämiseen, joka on 100% vientibisnestä. Myös tämän projektin eteneminen niin nopeasti on täysin BusinessFinlandin ansiota. Tästä kerromme lisää varmasti myöhemmin.

Kannattaako täällä mitään tehdä?

Jostain syystä kaikki reaktiot, mitä yritykset ovat saaneet tietyltä pieneltä mutta äänekkäältä vähemmistöltä eivät oikein kannusta kehittämään mitään liiketoimintaa täällä kotosuomessa. Lähinnä tulee mieleen, että pitäisi tehdä penttiköyrit.

Onneksi meidän asiakkaistamme ja seuraajista suurin osa on fiksuja ja tajuavat kuinka vaikeassa tilanteessa lähes jokainen yritys on tällaisessa maailman tilanteessa.

Elämme meidän elämämme aikana ehkä kerran ilmenevää hyvin poikkeuksellista tilannetta. Korona on todennäköisesti meidän sukupolvemme merkittävin kokemus.

Koko maailma (pl. Ruotsi) on poikkeustilassa ja lentorahti nousee hinnaltaan kaksinkertaiseksi joka viikko, vaikka öljyn hinta on ollut tänään ensimmäistä kertaa koko historiansa aikana negatiivinen!

Vaikka pelottaa, olemme kiitollisia siitä, että nyt ei ole kyseessä sotilaallinen kriisi vaan siviilikriisi.

Joka tapauksessa me tykätään teistä ja toivomme, että olisitte mukanamme tässä seikkailussa. Yritämme vakiinnuttaa Valcon toimintaa, palkata lisää työntekijöitä ja kehittää niinkin outoa asiaa kuin kuulokevalmistusta Suomessa.

ps. jos mikään aiemmista tiedotteista ei ole tavoittanut, kannattanee seurata meidän sähköpostilistaa.

pps. Myyn tämän firman pois heti kun joku ostaa, vaan ei tätä kukaan osta kuitenkaan kun tässä bisneksessä ei ole mitään järkeä.