Osta kuulokkeet, istutamme puun ja maailma pelastuu !

Valco haluaa vaikuttaa hyvikseltä ja myydä paljon kuulokkeita. Koska muutkin nykyään tekevät tällaista, myös me päätimme käynnistää oman ympäristökampanjan. Tietysti se on viherpesua kun firma tekee jotain tällaista. Mitä sitä turhaan kiertelemään. Ollaan rehellisiä. Tämä on kuitenkin siitä hyvä homma, että se paitsi tekee ympäristölle hyvää, myös meille rahaa.

Tämän kampanjan puitteissa otamme tavoitteeksemme istuttaa yhden puuntaimen jokaista myytyä kuulokeparia kohti - koskee myös jo myytyjä. Emme istuta niitä sitä mukaa kun kuulokkeita myydään, vaan aina kertapompsina (niinkuin istutuksia tehdään).

Muista yritysten viherpesukampanjoista poiketen, menemme itse sinne peräkorven suolle ja istutamme omin pienin kätösin (lähes) kaikki luvatut taimet. Meillä ei ole varaa palkata kepun nuorisojärjestöä istuttamaan, niin istutetaan itse ja laitetaan omat lapset ja perheenjäsenet väkisin mukaan talkoisiin.

No okei, itse istutettujen lisäksi joudumme hankkimaan taimia myös muualta, ei meillä kapasiteetti riitä ihan kaikkeen. Tämä siksi, kun myynti on ylittänyt odotukset.

Valcon istutukset aloitettiin keväällä 2021 ja olemme istuttaneet jo ensimmäisenä kesänä yksin ja yhdessä muiden kanssa pitkälti toistakymmentä tuhatta puuntaimea, joka vastaa useampaa hehtaaria metsää. Tästä istutimme itse omin pienin kätösin noin puolet.

Jos kaikki menee hyvin, niin ostetaan lisää maata mihin istutetaan ja annetaan kasvaa. Siellä voi rauhassa sitten oravat juosta ja jänikset paritella.

10 000 puuntaimea = paljon sidottua hiilidoksidia

Jonkun tutkimuksen mukaan (Malmodin & Lundén, 2018) maailmassa myydään 320 miljoonaa kuulokeparia vuodessa. Niiden yhteenlaskettu "hiilijalanjälki" on 3.2 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tms). Tämän perusteella lyhyellä matikalla yhden kuulokeparin hiilijalanjälki on 10 kiloa. Korjatkaa jos meni väärin, matematiikka ei ole meidän vahvuuksia. Sen näkee jo katteista.

(3.2 M CO2 tonnia / 320 M kuuloketta = 0.01 CO2 tonnia / kuuloke)

Toisen, kaupallisen puunistutuskampanjan mukaan 43 puuntaimen istutus vastaa 10 000 kiloa hiilidioksidia. Tästä voisi johtaa siis sen, että yhden puun istuttaminen vastaa 233 kilon päästövähennystä. Tässä kohtaa menee jo numerot sekaisin, mutta toisin sanoen, jokainen meiltä ostettu kuuloke pelastaa maailmaa aika monen kuulokeparin verran.

Ostamalla Valcon Vastamelukuulokkeet kompensoit siis enemmän kuin kulutat.

Oikeastaan sillä kompensoit kaiken mitä meiltä voit ostaa. Ja jos meidän luvut onkin päin mäntyä, niin kompensoit silti jotain. Ostamalla firmalle riittävän monta paria kuulokkeita, voit kompensoida toimitusjohtajan Pattayan -matkan. Halutessasi kompensoit myös aviorikoksen ja pienen peniksen.

Eikun oikeasti, ei ympäristönsuojelu ole mitään anekauppaa. Älä siis ajattele, että nyt kun olen kompensoinut, voin tehdä mitä huvittaa. Joka tapauksessa, nämä lienevät Suomen ainoat kuulokkeet joiden tuottamia päästöjä on jollain tapaa hyvitetty.

raimo_trees - VALCO

Kompensointia ja yrittäjän työllistämistä

Aivan turha valehdella, että me pelkästään hyvää hyvyyttä tätä tekisimme. Tämän viherpesukampanjan tavoitteena on lähinnä myydä uusia kuulokkeita, mutta toki myös pelastaa maailmaa omalta osaltaan.

Mitä enemmän kuulokkeita menee, sitä lähempänä olemme lopullista tavoitetta, eli kuolemantähden rakentamista kiertoradalle.

Bonuksena tässä on se, että lupaamme kuvata istutustalkoista matskua sosiaaliseen mediaan. Voit siis istua kotisohvalla juoden limonadia ja kuunnellen mielikusiikkiasi loistavista kuulokkeista hyvällä omallatunnolla ja naureskella, kun yrittäjä on metsässä hirvikärpästen syötävänä.

Mainittu tutkimus kuulokkeiden hiilijalanjäljestä: Malmodin, J., & Lundén, D. (2018). The Energy and Carbon Footprint of the Global ICT and E&M Sectors 2010–2015. Sustainability, 10(9), 3027. doi: 10.3390/su10093027

Miten voin osallistua? - Osta kuulokkeet