Detta är en fortsättning på en tidigare publicerad text, som du hittar här: https://www.valco.fi/blogs/tuotekokeilut/valcon-suuri-kuulokeodysseia-2019

Valco brusreducerande hörlurar

Vad ska man då tänka på när man designar hörlurar? Med andra ord, vilka egenskaper gör en hörlur bra? Och för att vara mer exakt, vad gör hörlurar fantastiska?

Tja, hörlurar är främst för att lyssna på musik, och ett bra ljudsystem väcker större än livet känslor och amatörmässig entusiasm. Så den viktigaste egenskapen är naturligtvis ett bra ljud. Och det räcker inte att det är bra. Det finns massor av hörlurar med bra ljud på marknaden om du bara har tålamod och kunskap att leta igenom alla de otaliga fasorna.

Vi närmade oss hela den här saken som David som tar ner Goliat.

Först letade jag fram mina favorit hi-fi/high-end hörlurar från min samling och samlade marknadsledare inom ANC/BT hörlurar för att jämföra med våra modeller. Och nu pratar vi om jämförelser i prisklassen €300-1500.

Jag bestämde mig för att jag inte skulle vara nöjd förrän våra egna hörlurar producerade åtminstone en lite liknande känsla av förvåning som dessa bästa jämförelser. Vi pratar om jämnheten i ljudbalansen och ljudets naturlighet över hela hörselområdet, samt att minimera irriterande resonanser och distorsionskomponenter. I ett ord: Klarhet. Klarhet är en underbar sak när man lyssnar på musik såväl som podcaster och ljudböcker, där personen kommer väldigt nära att prata med dig och inte mumlar i en garderob mot en kudde.

Och även om uppgiften inte var lätt och ribban var högt satt, är slutresultatet mycket bättre än jag vågade hoppas på.

Ljudet, separationen och ljudbilden av dessa hörlurar överträffar alla konkurrerande trådlösa brusreducerande hörlurar och utmanar även ganska kompetenta high-end hi-fi-modeller. Låter det här som reklamsnack? Gå då till affärerna och testa själv. Det var vad jag gjorde. Om du hittar bättre, hör jag gärna om det.

Det måste också klargöras att dessa hörlurar faktiskt har tre olika ljud: Helt passiva, med kabel låter de bra och mjukare än i trådlöst aktivt läge, där ljudet blir utmärkt detaljerat. Sedan, när du slår på brusreduceringen, lyser ljudet positivt. Ljudet är alltså justerat efter hur folk använder dem.

Till exempel är ljudet mjukare när det är kabelanslutet än trådlöst, och det har en knasig bra sida att i hemmamiljöer och studioomgivningar, i inspelningsarbete, behöver du en fördröjningsfri noll-latens anslutning, så kabeln är det enda riktiga alternativet. Och om du spelar in ett bas-spår och en trummis slår bredvid, hjälper brusreducering mycket med det oväsendet, men du kommer ändå att höja volymen i hörlurarna avsevärt mer än vanligt. Och när det övervakade ljudet i inspelningshörlurarna inte är så stramt, kan du lyssna längre, och dina öron kommer att tacka dig.

Ja, jag har tänkt mycket på dessa saker.

Så att justera ljudet har tagit näst mest tid i detta projekt.

Valco lab

Vad har tagit mest tid? Förarbetet.

Hittills har de flitiga pojkarna på Valco gått igenom ett enormt antal fabriker och deras prototyper, varifrån de bästa idéerna har valts ut för att utveckla detta till en färdig produkt med finska insatser. Det räcker inte att en viss fabrik kan leverera oss bra komponenter; den måste också kunna göra det i framtiden och säkerställa att kvaliteten och specifikationerna förblir konsekventa. Varje parti måste vara lika bra. Världen drunknar i medelmåttig engångsskräp, och vi vill inte vara en del av den trenden.

Jag genomförde stresstesterna genom att ge en hög prototyper utan skyddshöljen till ljudproffs, alias roadies, och instruerade dem att hantera dem bekymmerslöst på sina arbetsresor. Endast ett par gick sönder. Jag kan inte gå in på detaljer, men det involverade bland annat en lastbil, scenuppbyggnad och högspänning.

Roadies är mycket kreativa när det gäller att förstöra saker. Nästan lika kreativa som när det gäller att reparera saker.

Så, ljudet är på plats och dessa överlever ett medelstort kärnvapenkrig. Vad mer är viktigt i hörlurar? Ergonomi och användbarhet!

Konkurrenterna har alla möjliga fancy gadgets och programmerbarhet i sina hörlurar, men faktum är att folk vill ha hörlurar som går på med en knapp och sitter bekvämt på huvudet. Alla typer av touch-sensorer och magiska gester kan verka riktigt coola i butiken och på YouTube-videor, men försök att använda dem med svettiga händer under en joggning eller med vantar på i iskallt vinterväder.

En prototyp började styra datorprogram oinbjuden. De brann inte ens bra i midsommarbrasan. Mitt motto är: "Keep it simple, stupid!"

Så dessa har en knapp för att sätta på dem, ansluta till nätverket och stänga av dem. En annan knapp för brusreducering och volymkontroll. Och dessa kan användas på vintern med handskar på.

Estetiskt är de väldigt kinesiska. Detta beror rent på pengar och prioritering. Att tillverka plastformar kostar tiotusentals euro, och att skapa vår egen design skulle lätt ha kostat hundratusen euro bara för att starta produktionen. Därför nöjde vi oss estetiskt med att modifiera kinesernas funktionella design. Självklart valde vi också det bästa av dem.

Vi ville ha något tydligt finskt i hörlurarna, så de kommer med handgjorda träkåpor med Valco-logotypen, tillverkade i Finland. Detta är vad vi kallar "vardagslyx".

Vi bestämde oss för att investera i innandömet istället, som batteritiden som varar i dagar, till och med en vecka. Och den senaste och (prisvärda) bästa Bluetooth-chip från Qualcomm. Detta är också justerat efter våra egna behov; när du slår på brusreduceringen och spelar en ljudbok, bör du kunna dammsuga hela tvåvåningshuset även om telefonen är i hallen. Ja. Det finns också en handsfree-alternativ för personliga samtal till "Marjatta", om det behövs.

Latensen har också finjusterats så obetydligt att synkroniseringen bibehålls i filmer och till och med spel.

Varför är dessa inte helt tillverkade i Finland? Här finns tillräckligt med kunnande och skicklighet! Ja, det stämmer, men att börja från noll tar tid och är överraskande dyrt. Låt oss säga att det redan prasslar i vassen, och vår långsiktiga vision är att göra helt finska hörlurar från början till slut - så snart vi börjar någonstans.

Åh, och nämnde jag att dessa hörlurar också har en utmärkt justerad brusreduceringsfunktion?

Vi ville inte göra noll-sensoriska kapslar som isolerar användaren helt från omvärlden. En av dagens plågor är att folk går runt med brusreducerande hörlurar i trafiken och hamnar under ett tåg eftersom de inte uppfattar sin omgivning.

Den verkliga poängen med brusreduceringsfunktionen är inte att isolera användaren från sin omgivning, utan att minska det allomfattande bruset, bullret och surrandet till en nivå som förbättrar personens välbefinnande utan att behöva höja musiknivån så högt att det överröstar omgivande ljud.

Våra prylar är justerade så att det allmänna surrandet minskar avsevärt och man mår bra. Men du kan fortfarande uppfatta din omgivning, så att du inte dör, till exempel. Brusreducerande hörlurar är särskilt bra för resor, vare sig det är med flygplan eller en diesel-Mercedes från 80-talet.

Uppmärksamhet har också ägnats åt att en dåligt utformad brusreduceringsfunktion kan orsaka yrsel och illamående. Utan att gå in för mycket på tekniska detaljer kan jag stolt säga att vår brusreduceringsfunktion inte är dåligt utformad.

Du kan verkligen inte förstå hur mycket en välgjord brusreduceringsfunktion förbättrar livskvaliteten förrän du provar den.

Allt eftersom vårt hörlursprojekt fortskrider kommer vi att tillhandahålla mer information, men under tiden är det värt att registrera sig på Valcos e-postlista här.

Jasse Kesti på jobbet