Erövringen av galaxen fortsätter och vi behöver offerbara minions för den planerade Valcos dödsstjärna.

Med andra ord, för att vara världens trevligaste onda korporation och betjäna våra kunder bättre, har vi beslutat att öppna en kundserviceenhet i Kajaani, Finland, och söker TVÅ personer för en deltidstjänst i den nya basen.

Varför Kajaani? För att din blivande kvinnliga chef bor där och det är en kort cykeltur från den framtida hörlurs- och dödsstjärnfabriken i Puolanka.

I princip kan du vara Valcos nya minion om du uppfyller dessa få krav:

 1. Du har nerver av stål; de flesta som kontaktar kundservice är oftast ganska irriterade. Du måste förstå att denna ilska inte riktar sig direkt till dig, utan främst mot oss entreprenörer, som inte vill ta emot dessa hatmeddelanden själva.

Den djupare essensen av att vara minion är ändå att ta emot skit och kulor för entreprenörens räkning, oavsett om det handlar om en arg kund, skatteverket eller en rymdmagiriddare som saboterar dödsstjärnan. I detta jobb är det bra att ha humor. Att vara född i Savolax räknas inte automatiskt som sådan.

 1. Du kan läsa och skriva, åtminstone på finska och engelska. Räknekunskaper är inte så viktiga (bättre för oss). Kunskap i germanska barbariska språk och andra kryptiska kommunikationssätt är en fördel. Den som skriver utmärkt och roligt har möjlighet att bli en minion av högre klass, det vill säga en andraklassens internet-minion.
 2. Du förstår kanske något om teknik. Du vet att elektriska apparater fungerar med rök. När röken kommer ut fungerar apparaten inte längre. Den grundläggande tekniska färdigheten för en minion är att kunna kopiera och klistra in. Till exempel, ett IT-körkort från en medborgarskola eller en dator hemma kvalificerar dig nästan för denna "krävande" expertuppgift. Vi har naturligtvis inget emot om du råkar vara självlärd, lödkunnig, ljud- och hörlursexpert. Vi är bara inte beredda att betala extra för det.
 3. Du är villig att bo i Kajaani eller åtminstone jobba där. Ibland kan du arbeta hemifrån, så länge ditt hem är i Kajaani eller någonstans varifrån du orkar pendla till Kajaani för att jobba. Efter att ha jobbat enbart på distans under hela företagets existens, har vi kommit fram till att distansarbete bara gör en lat. Naturligtvis kommer entreprenörerna fortfarande att jobba på distans. Du gör det inte.
 4. Du är inte särskilt dum. Du kan vara lite dum, men inte den typen som inte förstår de givna instruktionerna och inte kan tänka med sin egen hjärna. Du måste kunna ta åtminstone lite ansvar. Fysiska brister är inget problem för jobbet, mentala är det.

BONUSSEKTOR

Vi är entusiastiska över dessa kompetenser och specialkunskaper, men vi kräver dem inte specifikt:

 • Mångsidig språkkunskap (arbetsspråket är dock finska och 80% av kundmeddelandena är på finska)
 • Erfarenhet med Gorgias, e-post eller andra liknande kundservicesystem
 • Erfarenhet av kundtjänst till konsumenter eller företag (online, per telefon)
 • Kunskap om en e-handelsplattform, vi använder Shopify
 • Du vågar ringa och svara i telefon, för ingen av oss vågar eller vill göra det
 • Du vet hur paket rör sig från världen till lager och från lager till kunder
 • Överraskande IT-kunskaper, av alla slag, inklusive att driva ett OnlyFans-konto
 • En sorts perversion för ljudutrustning (eller åtminstone erfarenhet av att använda hörlurar)

Du behöver inte vara en ung dynamisk teamspelare med en positiv attityd eller något annat nonsens som vanligtvis finns i jobbannonser. 

För oss är det helt okej om du är en livstrött person som har sett allt, väntar på den förestående sjukpensionen, som inte vet något om "internet hype", men är kapabel att svara konsekvent på arga människor och inte tröttnar på det snabbt.

För en intelligent och ambitiös person kan Valco ha en karriärväg, men vi har visat att det går att klara sig här även om du inte är någon av dessa.

Vi hoppas att du är tillgänglig länge. Om du till exempel planerar att gå ombord på ett rymdskepp med din sekt och resa till Alfa Centauri, eller om du har gått med i Folket’s Tempel, antar vi att dessa övergångar sker tidigast på 2030-talet.

Vi planerar att växa enormt och använda många minions för det, så vi vill naturligtvis inte förlora bra minions. Ovanstående gäller naturligtvis bara om du är bra. Om du är dålig kan du naturligtvis gå tidigare.

VAD MINION-SKAP INNEBÄR

 • Svara kunder genom Gorgias kundservicesystem eller via sociala medier
 • Kundtjänst via telefon
 • Assistera med underhåll under arbetstoppar vid behov
 • Arbetet utförs från kontoret framför en dator

En typisk arbetsdag kan se ut så här:

Du vaknar på morgonen, kliar dig i baken, går till jobbet - med bil om den gamla Skodan startar - annars cyklar du uppför i regnet. På kontoret kokar du kaffe och startar datorn. Du svarar på meddelanden som kommit under natten, pratar skit med en kollega, kokar kaffe, slår på Teams och deltar i veckomötet. Du petar i näsan under mötet när du glömmer att du blir filmad. Efter mötet, medan du tuggar på din lunchmacka, undrar du med dina kollegor hur fan alla andra i det här företaget är så dumma förutom vi.

Efter lunch svarar du på fler e-postmeddelanden, en tysk kund irriterar dig, du klagar till en kollega, han förstår dig. På toaletten tittar du på kattvideor och undrar om det fanns gammal mortadella i lunchmackan. Du återvänder svettig till datorn och svarar på e-postmeddelanden. På en speciell dag kan du få delta i något spännande projekt, som att uppdatera företagets partnerlista i Excel. Du hoppas att det är en speciell dag. Idag är det inte det.

Telefonen ringer, det är Marjatta, vars hörlurar inte ger något ljud. Det visar sig att Marjatta inte har någon enhet för att spela musik. Du förklarar för Marjatta att det inte finns någon förinstallerad musik i hörlurarna, men att den måste komma från någon annanstans. Marjatta förstår inte. Du blir irriterad.

Äntligen är din inkorg tom. Du återvänder hem med samma tomma uttryck i ansiktet. Du tittar på TV och äter en blå korv tills du somnar på soffan. Din tröja är fläckad av senap.

VAD VI ERBJUDER TILL MINIONER AV TREDJE KLASS

 • En lön för minioner av tredje klass, som är ungefär densamma som en kassör i en butik eller en hamburgarflippare (det vill säga 13-15 €/timme).

  Den initiala lönen är inte imponerande, men Valco är ett företag där du en dag kan ha en Porsche på uppfarten och om du verkligen jobbar hårt, kanske till och med en Ferrari.

  Grundaren har nu nämligen en Porsche och han vill gärna köpa en Ferrari när företaget börjar generera mer vinst. Om du ber om det, kan han till och med besöka dig någon gång.

 •  Arbetstimmar på 20-37,5 timmar per vecka beroende på arbetsbelastningen. I den ideala situationen gör du förstås 40 timmars arbete på 20 timmar, så att grundaren får Ferrarin tidigare.
 • Ett ganska enkelt jobb, som passar nästan vem som helst och låter mycket finare än det verkligen är. Om du kan svara på ett e-postmeddelande kan du förmodligen göra det här jobbet. 
 • Valco-produkter i överflöd. Kanske även några andra förmåner och bonusar, men få och sällsynta. Vi har egentligen inga anställningsförmåner. Vi lovar ingenting, så du blir inte besviken i onödan. Kanske ett varmt handslag.
 • En dator, en sorts kontor där du kan sitta med ett par andra personer och ganska konstiga entreprenörer. Arbetsmiljön är inte alls dynamisk eller rolig, som i alla andra jobbannonser.
 • Arbetet är främst på vardagar mellan 8 och 20. Annars kan du arbeta även mitt i natten och på helgerna, men kollektivavtal, lagar och liknande begränsar det.
 • Om du verkligen har andra förmågor än att förvandla rågbröd till skit, är det teoretiskt möjligt i ett växande företag att göra även andra uppgifter. Vi lovar dock ingenting.

Vi är inte särskilt intresserade av att svara i telefonen (det är ditt jobb), så om du har frågor om jobbet, skicka ett e-postmeddelande till din framtida chef Aino – aino(at)valco.fi. Ansökningar för denna tjänst, tillsammans med ditt CV, bör skickas till aino(at)valco.fi. Spontana ansökningar till hr(at)valco.fi.

ps. Vi söker nu en finsktalande kundtjänstmedarbetare för Kajaani, Finland. Men om du känner att du har något att erbjuda Valco, kan du också skicka oss öppna ansökningar. Vår avsikt är att anställa två till fem miljoner människor under de kommande åren. Så minst två personer, högst fem miljoner. 

Vi kommer att ta emot ansökningar till denna tjänst fram till den 12 juli 2024 eller tills vi har hittat lämpliga kandidater.