Hur gör du Valcos VMK25-hörlurar till världens bästa studiörlurar?

Jag, Valcos produktdesigner, masteringingenjör och allmän ljudguru Jasse “Jazmanaut” Kesti, berättar i detta blogginlägg hur Valco VMK25-hörlurar kan bli högklassiga studiörlurar med brusreducering när de är trådbundna.

Inga hörlurar är perfekta. Detta beror helt enkelt på att ett enda element ska producera ett perfekt frekvensomfång utan delningsfilter. Det är mycket svårt och mycket dyrt.

På min masteringsstudio har jag några av världens bästa studiörlurar, som kostar över 4000 €, och även de drar nytta av lite equalization.

Det är därför till exempel Valcos VMK25-hörlurar överträffar många "studiostandarder" när jag noggrant och kärleksfullt har justerat deras ljud med intern DSP-behandling till att vara extremt Hi-Fi, trogen mot den ursprungliga inspelningen. Naturligtvis hjälper inte ens de bästa inställningarna om hörlurarna inte har rätt teknik. Lyckligtvis har vi toppmoderna komposita element.

Tyvärr introducerar Bluetooth oundvikligen en liten fördröjning, vilket är en kritisk flaskhals i musikproduktion eller videoredigering: Att övervaka uppspelning fördröjer grooven och att tajma lipsync i videoredigering är omöjligt.

Men lyckligtvis fungerar VMK25:orna helt fördröjningsfritt med en kabel, och brusreduceringsfunktionen fungerar också. Så mixning på en laptop är en glädje när omgivande ljud elimineras. Tyvärr förbiser den trådbundna läget DSP-kretsen med tonjusteringar, men oroa dig inte. Jag har en lösning som inte ens kräver dyra tredjepartsprogram för hörlursjustering.

Så här gör du: I din digitala arbetsmiljö eller ljudinspelningsprogramvara som stöder plugins (jag föredrar personligen Rogue Amoeba's Soundsource eller Audio Hijack på Mac), ta den mest neutrala fullständigt parametriska!!! digitala equalizern och mata in dessa värden:


Valco VMK 25 ANC ON - Equalizerinställningar:

  1. +10 dB  3900 Hz   Q 2.00
  2. -3 dB     1800 Hz    Q 1.00
  3. +2.96 dB 900 Hz     Q 1.00
  4. -3 dB      58 Hz        Q 2.00

Och eftersom det också finns förstärkande rörelser här, rekommenderar jag att du även sänker equalizerns utgång något så att signalen inte blir förvrängd. -5dB är åtminstone säkert.

Och där har du det, nu har du en av världens mest konsekvent återgivande studiörlurar, med brusreducering som pricken över i!

Titta på den bifogade bilden för mätresultat och förundras! (Strunta i avläsningarna över 10Khz. Min mätare är inte pålitlig vid så höga frekvenser.)

VMK25 EQ mätresultat

Nu kan jag höra några hi-fi-entusiaster eller hemmastudioknarkare klaga på att konsumentdesignade Bluetooth-hörlurar inte kan vara lika bra som speciellt designade passiva studiörlurar!

Till det säger jag att jag är den ultimata hi-fi-knarkaren och jag lyssnar på musik i min masteringsstudio med ett så stort urval och intensitet att det är absurt. Och jag har designat dessa hörlurar främst för mig själv.

Jag använder denna specifika setup med dessa inställningar i mitt mobila arbete, och det producerar konsekvent utmärkta resultat. Så: Varsågod!

tldr: Och om du inte kände för att läsa, hittar du samma sak även i videoform här: VMK25 equalization (youtube.com)

Equalizerinställningar för Valco VMK25 brusreducerande hörlurar