Kuvituskuva

(Illustration: Bilden visar inte Mikko eller ens Mikkos hörlurar. Men det skulle kunna vara.)

Förra vintern fick jag tag på Valcos brusreducerande hörlurar. Jag testade dem i olika situationer, mestadels på jobbet och arbetsrelaterade uppgifter. Jag lovade att skriva ner mina tankar och erfarenheter. Men först, lite om min bakgrund.

Jag arbetar i en ledande position på ett kommersiellt företag och mitt jobb är hektiskt; ibland i Tammerfors, ibland i Helsingfors eller till exempel Jyväskylä. På de värsta dagarna är det ungefär tio kontextbyten. Vanligtvis måste jag ta itu med tio till femton projekt samtidigt. Ibland arbetar jag på tåget, ibland i mötesrum; ibland måste jag arbeta i ett rum bredvid en grupp högljudda personer. Ibland dunkar musiken bredvid och samtalen flyger. Sammanfattningsvis: ganska störande och varierande arbetsmiljöer.

Mitt arbete kräver mycket tänkande och jag längtar ofta efter lugn eller tystnad för att kunna koncentrera mig på en sak tills en viss del är klar. Jag brukade stanna hemma för detta, men nu med små barn är ostört arbete hemifrån omöjligt. Ibland har jag gått till bibliotekets läsrum eller liknande platser för uppgifter som kräver hög koncentration, men det är ingen praktisk långsiktig lösning.

Jag fick testa Valcos brusreducerande hörlurar från deras testbatch vintern 2018. Jag hade redan erfarenhet av de första brusreducerande hörlurarna från Sennheiser, så jag förstår vad bra brusreducerande hörlurar är, även om jag inte är en audiofil.

Den första upplevelsen var på något sätt överväldigande. Överörat-delen av hörlurarna blockerar redan en stor del av omgivningsljudet. När du slår på brusreduceringen försvinner resten av världen. Jag var ganska imponerad av hörlurarna bara för den externa ljuddämpningen, men sedan spelade jag lite inhemsk Sibelius, ibland annan klassisk musik och Waterscapes natur ljud för att hjälpa koncentrationen när jag uppdaterade processer på vintern.

Det finns inget att klaga på i ljudvärlden; det kändes som att vara i en konserthall. För att inte bara prisa måste jag säga att jag inte var van vid hörlurar som täckte hela örat tidigare. Det tog ett tag att vänja sig; å andra sidan var avvägningen ganska enkel: jag kunde arbeta nära den där öppna kontorsapanflocken i lugn och ro.

Som nämnts tidigare är mitt arbete ganska mobilt och platsoberoende. Så jag har burit hörlurarna överallt under hela vintern och våren, även om de är lite stora. Hörlurarnas storlek spelar egentligen ingen roll eftersom de kommer med ett verkligt premiumfodral.

Eldprovet för hörlurarna var förmodligen ett Lync-möte där Valco-hörlurarna var anslutna via Bluetooth till telefonen medan jag var tvungen att gå från Helsingfors centralstation till Katajanokka, pratande hela tiden, med Abitur-lastbilens firande bredvid mig. Resultatet var att jag kunde höra mötesdiskussionerna helt och hållet och mikrofonerna i hörlurarna plockade upp min röst för mötet, men Abitur-bullret filtrerades bort så att de andra deltagarna inte hörde det. Åh ja, hörlurarna fungerar också som en handsfree-enhet. Det hade du förmodligen redan gissat.

Jag har nästan alltid haft hörlurarna på tåget. Lync-möten går inte så bra där eftersom du inte kan prata utan att medresenärerna hör vad du säger. Det är lätt att falla i detta, eftersom med brusreduceringen på försvinner tågets ljud och mormödrarnas prat bredvid dig och du glömmer lätt att du är på tåget. Följaktligen har jag lyssnat mer på musik på tåget. Hörlurarna har betydligt mer baskapacitet jämfört med Apples vita öronproppar. Ingen överraskning där.

För att nämna några praktiska saker om hörlurarna: Paketet innehåller premium brusreducerande hörlurar som kan anslutas till ljudkällan och mikrofonen (!) med en traditionell kabel, eller så kan du använda Bluetooth. Det finns touch-kontroller på ytan av en hörlur för volym och spårbyte. Det tar lite tid att vänja sig vid. Ibland blandas riktningarna ihop.

Batteritiden är inget problem; batteriet har aldrig tagit slut. Ibland kopplar jag in hörlurarna för att ladda med en USB-kabel, så jag har inte bekymrat mig över det. En nyckelfaktor för att ta med hörlurarna överallt är också det nämnda kvalitetsfodralet. Jag hade ett liknande fodral med mina första Sennheisers för resor. De var alltid tvungna att vikas på ett komplicerat sätt, vilket minskade deras användbarhet. Valcos kan slängas i fodralet som de är genom att rotera öronkåporna och stänga dragkedjan.

Sammantaget kan jag varmt rekommendera dessa hörlurar. För att ge sammanhang: även om jag blev ombedd att skriva om min användarupplevelse, skriver jag opartiskt, vilket betyder att jag inte blev ombedd att skriva beröm.

Jag planerar att skaffa en större mängd av dessa hörlurar till vårt kontor eftersom jag lät andra testa dem och feedbacken var enhälligt positiv. Då kan andra också arbeta i lugn och ro.

- Mikko J.