Vastamelukuulokkeet asiakkaan testissä - VALCO
Diverse Geschriften

Hoortoestellen met noise cancelling hoofdtelefoon getest door een klant

bij Valco Laboratoriot

Afbeelding met dank aan

(Illustratie: op de foto staat niet Mikko of zelfs Mikko's hoofdtelefoon. Maar het zou kunnen)

Deze winter kreeg ik mijn Valco hoofdtelefoon. Ik heb ze in verschillende situaties uitgeprobeerd, vooral op het werk en in werkgerelateerde situaties. Ik heb beloofd mijn gedachten en ervaringen hierover op te schrijven. Maar eerst een beetje over mijn achtergrond.

Ik werk als manager in een commercieel bedrijf en mijn werk is hectisch; soms in Tampere, soms in Helsinki of bijvoorbeeld in Jyväskylä. Op de ergste dagen zijn er zo'n tien veranderingen van context. Er zijn meestal tussen de tien en vijftien projecten waar ik tegelijkertijd een standpunt over moet innemen. Soms werk je in de trein, soms in vergaderzalen; soms heb je de mogelijkheid om in een kamer te werken met veel lawaaimakers naast je. Soms klinkt er muziek en vliegen de dingen in het rond. Je zou het dus kunnen samenvatten als behoorlijk verontrustende en gevarieerde omgevingen om in te werken.

Mijn eigen werk vereist veel denkwerk en ik verlang vaak naar rust, waar ik me op één ding kan concentreren tot een bepaald onderdeel af is. Vroeger betekende dit telewerken, maar nu ik jonge kinderen heb, is thuiswerken zonder afleiding niet mogelijk. Voor incidentele taken die concentratie vereisen, ben ik soms zelfs naar de leeszalen van de bibliotheek of iets dergelijks gegaan, maar in de praktijk is het niet echt mogelijk als een continue activiteit.

Ik mocht in de winter van 2018 de anti-ruis koptelefoon van Valco uit hun proefbatch testen. Ik had al eerder ervaring met de eerste anti-ruis koptelefoon van Sennheiser, dus ik heb wel begrip voor een goede anti-ruis koptelefoon, ook al ben ik geen hifist.

De eerste ervaring was wat arresterend, waarbij het hele oortje van de koptelefoon al een groot deel van het omgevingsgeluid afdekt. Als je de achtergrondruis aanzet, verdwijnt de rest van de wereld. Ik was behoorlijk onder de indruk van de hoofdtelefoon voor de demping van het omgevingsgeluid alleen, maar daarna heb ik wat puur huiselijke Sibelius, wat andere klassieke en Waterscapes natuurgeluiden afgespeeld als experiment om me te helpen concentreren terwijl ik mijn procesupgrade werk deed in de winter.

Ik kan echter niets aanmerken op de soundscape, het voelde alsof ik in een concertzaal was. Om niet al te lovend te zijn, moet ik zeggen dat ik niet gewend was aan een hoofdtelefoon die mijn hele oor bedekte. Het duurde even voordat ik eraan gewend was; aan de andere kant was de afweging vrij eenvoudig: ik kon in alle rust werken aan dat ene kantoortje bij de kelder.

Zoals ik hierboven al zei, is mijn werk vrij mobiel en locatie-onafhankelijk. Dus de hele winter en lente heb ik overal een koptelefoon bij me, die overigens wel een beetje groot is. De grootte van de koptelefoon maakt niet uit, zolang er maar een echt eersteklas hoesje bij zit.

Ik denk dat de eerste test voor de hoofdtelefoon een lync-bijeenkomst was, waarbij de Valco hoofdtelefoon via bluetooth verbonden was met mijn mobiele telefoon, toen ik van het treinstation van Helsinki naar Katajanokka moest lopen, terwijl naast me Abie's bench-track rally aan de gang was. Het resultaat was dat ik de gesprekken in de vergadering volledig kon horen, en de microfoons in de koptelefoon pikten mijn spraak in de vergadering op, maar het bankbelgeluid werd weggefilterd zodat de andere mensen in de vergadering het niet konden horen. Oh ja, de koptelefoon fungeerde ook als handsfree apparaat. Ik denk dat je dat al hebt afgeleid.

Ik heb bijna altijd een koptelefoon op in de trein. Lyncen werkt daar niet zo goed, omdat je niet kunt praten zonder dat de passagiers horen wat je zegt. Het is best makkelijk om in die val te lopen, want als je de terugspreekfunctie aan hebt, verdwijnt het treingeluid en het geklets van de moeders die naast je zitten en is het niet makkelijk om te onthouden dat je in de trein zit. Als gevolg van het bovenstaande ben ik meer muziek gaan luisteren in de trein. Het formaat van de koptelefoon lijkt je veel meer capaciteit te geven aan de baskant in vergelijking met de witte oordopjes van Apple. Geen wonder.

Praktisch gezien bevat het pakket een premium ruisonderdrukkende hoofdtelefoon, die je kunt aansluiten op de audiobron en microfoon (!) met een traditionele kabel, maar je kunt ook bluetooth gebruiken. De tweede hoofdtelefoon heeft volumeknoppen en knoppen om van nummer te veranderen op het oppervlak. Die zijn even wennen. Soms raken de aanwijzingen in de war.

De levensduur van de batterij is goed, want ik heb nog nooit een lege batterij gehad. Ik laad de hoofdtelefoon af en toe op via USB, dus ik heb me er niet echt zorgen over gemaakt. Een belangrijke factor in het feit dat de hoofdtelefoon overal mee naartoe is genomen, is ook de goede beschermhoes waar ik het eerder over had. Ik had er zo een bij mijn eerste Senheisers voor op reis. Ze moesten altijd op een ingewikkelde manier opgevouwen worden, dus de bruikbaarheid leed eronder. De BNC's kunnen in de behuizing worden gegooid zoals ze zijn als je de hoofdtelefoon draait en dichtritst.

Al met al kan ik deze hoofdtelefoon van harte aanbevelen. Voor de achtergrond: hoewel ik gevraagd ben om over mijn gebruikerservaring te schrijven, schrijf ik onpartijdig, d.w.z. ik ben niet gevraagd om lof te schrijven.

Ik ben bezig deze hoofdtelefoon in bulk aan te schaffen voor ons op het werk, want ik heb hem door anderen laten testen en zonder uitzondering waren de reacties positief. Dus laat de anderen rustig met ons meewerken.

- Mikko J.

 

Gerelateerde artikelen
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25 Oordopjes: Op weg naar grootsheid

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy blijft toegewijd aan investeringen in Puolanka ondanks stakingen

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen wordt een belangrijke katalysator voor Valco met een aanzienlijke kapitaalinvestering.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Persbericht:Valco heeft besloten te investeren in een fabriek in Puolanga