VALCO GPS koiratestissä - VALCO
Blandade skrifter

VALCO GPS i ett hundtest

vid Valco Laboratoriot

Alla vet att det är utrustningen som räknas när det gäller jakt, precis som när det gäller alla andra hobbyer som anses vara manliga. Det sägs att man i slutet av jakten, runt lägerelden, alltid jämför utrustningen, och ju dyrare goretexdräkt, ju mer exakt kikare eller ju finare radarhalsband på hunden, desto större känns jägarens benutrymme.

Men det finns alltid en Honda-man i gruppen (från annonsen), som går sin egen väg. Hondamannen köper den produkt som ger bäst valuta för pengarna och kvalitet. Han behöver inte mäta sig med andra.

Vi på VALCO Laboratories har ingen egen hund, så vi bad "Hondamannen" att dela med sig av sina erfarenheter av att använda VALCO:s GPS-tracker:

Ransus nya GPS 

"Jag måste säga att jag blev positivt överraskad av GPS-panelen för under 100 USD. Ransu, en mindre än ett år gammal stående hund, börjar bli van vid sina första promenader i skogen och jag har letat efter en lämplig spårare som skulle ge mig information om hundens resa i skogen.

Inledningsvis letade jag efter de vanligaste halsbanden som används av jägare, men priset var en omedelbar oro. Det finns inte en chans att jag skulle vara villig att lägga mer än 500 euro på ett halsband och binda mig till löpande licensavgifter för att få en bild av hur Ransu rör sig i skogen tillsammans med mig.

Det var inga problem att installera enheten och med hjälp av de finska instruktionerna var det väldigt enkelt att få igång den: förbetalt in och maskinen igång, ett par sms och det var klart. Jag valde inställningen för rörelsedetektering eftersom jag vill att enheten ska vakna när Ransu börjar röra på sig.

Efter lite träning insåg jag hur enkelt det är att använda mobilappen för att spåra hur Ransu rör sig runt mig i skogen.

Det roade mig hur några killar tittade ner när jag berättade för dem hur billig enheten var för att spåra Ransus rörelser. Kommentarerna var, i detta underland av utrustningssport, att du inte borde sätta sådant billigt "porslin" runt din hunds hals.

Varför inte, om det fungerar och gör jobbet?

Jag testade halsbandets funktionalitet i vått väder, när hunden drog med sig våta trasor. Jag tror att hunden blev blötare än halsbandet. Vi har nu provat halsbandet i nästan alla typer av skog som vi kan hitta i de här trakterna.

Det har fungerat bra och halsbandet har inte översvämmats av vattenfåglar. Vi har sökt efter skogshöns för en valp pystis, stött på några rådjur, gett dem lite av en körning för sina pengar och fortfarande stannat på kartan.

Det jag saknade mest var någon form av barkdetektering. Nu visas plats, rutt och tillryggalagd sträcka, men man kan till exempel inte ringa till den och höra om hunden skäller. För mig är dock det viktigaste att veta vart Ransu är på väg utan att betala för att vara sjuk.

Det återstår att se hur batteriet håller i minusgrader, men även då tror jag att det kommer att räcka en hel dag, eftersom det verkar räcka ett par dagar nu. Naturligtvis kan kartappen vara lite bättre.

Jag tycker fortfarande att för en investering på mer än 500 € bör jag få drönarbilder i realtid med en viltgaranti, annars är kilopriset för småvilt ganska högt. Jag undrar om Valco-pojkarna kan hitta en drönare som följer en hund någonstans. Det skulle vara ett intressant projekt.

När jag kom hem fick jag en snabb överblick över hur Ransu hade tagit sig runt mig, bekvämt och mindre än hundra kilometer bort, med hjälp av en kartapp."

Relaterade artiklar
Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga

Asiakaskyselyn kukkasia - VALCO

Blommor från kundundersökningen

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin) - VALCO

Efterdyningarna av dödsspiralen (hur företaget inte gick i konkurs trots allt)

Valco vialliset kuulokkeet takuuhuolto

Dödsspiralen (eller hur företaget nästan gick i konkurs)