Robottipuolisoni Uff-E - VALCO
Blandade skrifter

Robot halvelf Uff-E

vid Valco Laboratoriot

Ända sedan jag läste den första Asimov (jag har faktiskt inte läst den) har jag drömt om en outtröttlig robotslav som skulle tillfredsställa alla mina behov och städa upp efteråt. Mina andra behov är fortfarande inte uppfyllda, men jag har levt med olika robotdammsugare i sex månader nu, så jag kanske kan skriva en blogg om ämnet.

Låt detta hjälpa människor att bestämma om de vill ha en robotdammsugare för sig själva (från oss).

Vilken robotdammsugare?

Robotdammsugaren är en rymdåldersuppfinning som suger outtröttligt och bidrar till att minska människans beroende av makens rengöringsönskemål. Så det är en robot som också är en dammsugare.

Med hjälp av högintelligenta (inte riktigt) algoritmer för artificiell intelligens tar sig roboten runt i lägenheten på egen hand och suger upp damm och skräp längs vägen, innan den återvänder till sin docka för att ladda. De få bättre robotarna (t.ex. Uff-E) använder någon obskyr logik för att kartlägga lägenheten och försöker städa den så jämnt som möjligt.

På Valco har vi nu testat totalt sex robotdammsugare. Tre av dem var så dåliga att de gavs bort gratis till vänner. De fastnade överallt, sög lat och åkte runt helt slumpmässigt. De andra tre var bättre och fick namn, eftersom det är bra att ha ett namn på sin livspartner. Det finns alltså ganska stora skillnader mellan sugarna, trots att de alla låg i ungefär samma prisklass.

Mäll-E och Black Avenger

Från den första omgången testade vi Black Avenger och Mäll-E, som på papperet hade ganska liknande egenskaper. Mäll-E var lite mer sofistikerad och kanske mer intelligent för min smak. Vi var på väg att beställa Mäll-E-modellen för försäljning, men min gick sönder och vi fick reda på att tillverkaren var väldigt snål med eventuella garantifrågor. Mäll-E reparerades dock senare med hjälp av bland annat en mejsel och en hammare och gavs vidare till en vän. Vi var dock glada att få lämna ifrån oss den, eftersom vi snart skulle gå i konkurs om vi sålde dem till våra egna kunder med Valco-garanti.

 

Mäll-e (vänster) och Black Avenger. Båda hade i stort sett samma bas.

Mäll-e (vänster) och Black Avenger. Båda hade en liknande bas.

Uff-E

Nästa modell för oss var en svart dammsugare som heter Uff-E, och en systermodell som är ett par tiotals pund billigare och förmodligen utvecklingsstörd. Uff-E:s syster hittade slutdestinationen hos en granne, vilket inte är så exakt.

Den här modellen är lite finare än de andra, anslutningsbar via Wifi till internet och styrbar med en praktisk app även från jobbet. Om du inte har Wifi eller inte kan ansluta det för att du är dum, kan du också styra robotdammsugaren på det gammaldags sättet med en fjärrkontroll eller idiotsäkert genom att trycka på den enda knappen ovanpå dammsugaren.

Uff-E kan antingen tidsinställas eller styras via en app, och den kan också användas för fjärrstyrning även när du är blind och berusad. Fjärrkontrollen är bra för att reta husdjur eller din partner, till exempel om du bara letar efter en bild av ditt hem med lite Axl Smith-tuning. Via appen kan du beundra den "karta" som roboten har lagrat och som representerar det så kallade städade området.

Så till skillnad från andra modeller går Uff-E inte bara runt slumpmässigt, utan försöker använda lite luddig kinesisk logik för att göra ett rent svep. Det verkar inte alltid logiskt, men på något mystiskt sätt fylls dammbehållaren alltid på förr eller senare och lägenheten är tillräckligt ren.

Uff-E robotdammsugare försäljningssats

Uff-E robotdammsugare försäljningssats med sköld. Den levereras med ett par extra borstar, en laddare, en vattentank, en trasa och ett rengöringsverktyg.

Uff-E talar engelska med kinesisk brytning, vilket kanske är den mest irriterande aspekten av den. Men den ger bara ifrån sig ett ljud när den bekräftar kommandon. Vi frågade Kina om de kunde göra en modell som talade finska så här Savolaxisk skogsarbetare. Det skulle kunna göras, men det kostar så mycket att någon form av crowdfunding-kampanj måste sättas igång. Vi lovar att om du beställer 1000 dammsugare så kommer vi att spela in ljuden från videon ovan..

Livet med en robotdammsugare

Ägaren till två hundar och en senapsmaskin, som ärvde Black Avenger, sa att robotdammsugaren inte ersätter städning helt, men att den halverar dammsugningstiden. Själv dammsög jag nästan aldrig förut och med roboten dammsuger jag aldrig igen, men jag har inga andra husdjur än min granne Jouni.

Hundskit i en robotdammsugare

Det finns massor av bilder på internet som visar hur en robotdammsugare och en hund som bajsar inomhus trivs tillsammans.

Dammsugaren har också en vattentank och en trasa, men som ungkarl kunde jag inte riktigt hitta någon användning för den. Den är mer som en snigel, som lämnar ett blött spår över hela huset. Kanske kommer någon med bättre förståelse för städning att se mervärdet.

Långt kvinnohår eller hippiehår fastnar i borsten som sitter på enhetens sugmunstycke och behöver rengöras då och då. Ett specialverktyg medföljer för att hålla borsten i gott skick. Robotdammsugaren är inte underhållsfri i sig, utan kräver regelbunden rengöring och tömning av dammbehållaren (förvånansvärt).

Självdestruktiva robotar gillar också att hänga sig i sladdar, och därför är det viktigt att se till att det inte finns några större självmordstendenser i hemmet. I en musikers övningsrum kommer dessa troligen inte att klara sig särskilt bra med gitarrdamm på golvet som nudlar i en teknikers spya.

Åtminstone Uff-E överlever på vanliga mattor och å andra sidan fungerar en tillräckligt tjock matta som en barriär som roboten kommer att undvika. Om mattan bara är fel sorts medeltjock hårmatta kan roboten fastna i den på ett otäckt sätt.

Krig om robotdammsugare

Sammantaget är en robotdammsugare ett förvånansvärt bra husdjur, annars skulle vi inte sälja dem. Den är intressant att titta på och ibland rolig att reta. Om du äger två robotdammsugare kan du låta dem slåss till döds. Det är inte den mest geniala eller viktiga uppfinningen i världen, men den är verkligen värd pengarna och ett bra tillskott till det moderna hemmet.

Relaterade artiklar
Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga

Asiakaskyselyn kukkasia - VALCO

Blommor från kundundersökningen

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin) - VALCO

Efterdyningarna av dödsspiralen (hur företaget inte gick i konkurs trots allt)

Valco vialliset kuulokkeet takuuhuolto

Dödsspiralen (eller hur företaget nästan gick i konkurs)