GPS-panta kissalle - onko hullumpaa kuultu? - VALCO
Blandade skrifter

GPS-halsband för katt - har du någonsin hört talas om något värre?

vid Valco Laboratoriot

Det ursprungliga förslaget att köpa billiga GPS-spårare till salu kom till oss från ett jaktlag. De sa att de inte kände sig bekväma med att betala närmare tusen euro för att se var hunden rörde sig.

Vi har inga hundar eller andra försöksdjur i VALCO-laboratorierna, så vi var tvungna att hitta ett annat sätt att testa utrustningen. Som tur var råkade vår trogna musfångare, katten Misse, viska genom källardörren och fick bli försökskanin för vårt projekt.

Installationen gick som en dans. På morgonen kopplades enheten in i laddaren och på kvällen gick vi på shoppingtur till kontantkortsmarknaden. En gratis app installerades på telefonen för att visa Missens resor.

I början var laddningskabeln en plåga att hålla på plats. Den är lite som den på Apples bärbara datorer, ungefär som en magnetisk flip-flop. Efter några dagars användning började sladden fungera bättre när fjädrarna lossnade.

Den laddade enheten skruvades ur och SIM-kortet, som först hade aktiverats på telefonen, installerades. Skruvarna åtdragna, Misse i knät och halsbandet på halsen. Det sitter kvar bra och ser väldigt snyggt ut, och naglarna får inte heller några ärr.

Misse och GPS-halsband

Före spåraren var Misses nattliga äventyr ett mysterium för oss och det var många stunder av sorg när lilla Misse inte var hemma i tid från sina resor.

Några gånger har vi varit tvungna att hämta Misse från ett räddningscenter (100 euro per gång), eftersom många människor i staden inte längre förstår att även här i ett glesbefolkat område är katten ett användbart djur och inte en prydnad.

Ett bevis på detta är de sex råttor som Misse-online.fi tog hem i september för att mata arbetarna på Valco-laboratoriet. De högt utbildade forskare som arbetar i vårt laboratorium är medvetna om råttornas förmåga att reproducera sig och vi tycker att Misse borde få en medalj på stadens vägnar.

Synd att Misse inte kan flyga, hon skulle också kunna hålla bilen ren från spillning från de ständigt flygande måsarna...

Några veckor senare

I skrivande stund har Misse nu burit plåster i flera veckor och har fått vänja sig vid att ha det på sig, eftersom det inte längre tas ut för natten.

GPS-enheten har gett bra information om var Misse har vandrat och de blinkande lamporna på hennes hals visar för mötande förare att en av de viktigaste medlemmarna i vårt laboratorium inte springer vild och inte har gått vilse från sina kollegor.

Bildexemplet ovan visar Misse på en shoppingtur en kväll.

Misses shoppingtur

Om någon trots sändaren tar Missen i besittning utan tillstånd måste sändaren runt dess hals återlämnas till ägaren, annars gör man sig skyldig till intrång på laboratoriets egendom, eller mer allmänt, stöld (RL 28:1).

En annan fördel med GPS:en är att de data den sänder ut gör det enkelt att se var och när Misse stals. Synd om rickshawföraren som går miste om lättförtjänta bensinpengar.

Eftersom enheten aktivt spårar kattens rörelser är den ansluten till laddaren i stort sett varje dag, för säkerhets skull. Minst 24 timmars aktiv spårning, men om du bara vill kontrollera var Missen befinner sig verkar det räcka med ett par veckors standby.

Det bästa med pannan är dock dess underhållningsfunktion. Det är kul att följa Missens resor. Det är mycket mer underhållande att titta på det spår som programvaran ritar i kafferummet än att titta på en hök eller reality-TV.

GPS-trackers på rea nu fram till november 2017 Valco -nätbutik.

Vi tackar för oss:

  • Pris (här är lite av en ko i diket)
  • Enkelhet
  • Storlek
  • Inga licensavgifter och inga löpande kostnader

 Vi klagade:

  • Laddningssladd (ursprungligen en sko)
  • Kinesisk programvara (tar ett tag att lära sig logiken, kommer förmodligen att göra min egen)
  • Batteritid (batteriet skulle kunna vara större, men 24 timmar är bra för kontinuerlig användning)
Relaterade artiklar
Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga

Asiakaskyselyn kukkasia - VALCO

Blommor från kundundersökningen

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin) - VALCO

Efterdyningarna av dödsspiralen (hur företaget inte gick i konkurs trots allt)

Valco vialliset kuulokkeet takuuhuolto

Dödsspiralen (eller hur företaget nästan gick i konkurs)