Kokemuksia robotti-imurista lapsi- ja koiraperheessä. - VALCO
Blandade skrifter

Erfarenheter av robotdammsugare i en familj med barn och hundar.

vid Juha Karjalainen

Familjedammsugaren Uff-E har nu testats ett tag i det långhåriga Hippie-hundhushållet. Trots mycket "Fungerar inte i vårt hus eftersom, två våningar, hundar, långt hår, tjocka mattor, katt bredvid, stjärnor är i fel position, ") motstånd, möjligheten att denna outtröttliga slav gavs. Tack och lov.

Nedan går jag igenom några idéer som jag kom att tänka på när jag först nämnde robotdammsugaren, så kanske det kan hjälpa andra som funderar på att skaffa en robotdammsugare.


Den nya rumskamraten till den intet ont anande ruffeln anlände i en kartong.


"Det finns inte tillräckligt med sugkraft i de där sakerna."

Naturligtvis var detta ett stort problem för en batteridriven dammsugare. Efter att ha vant mig vid sugkraften hos en 2,5 kW dammsugare verkade det på något sätt löjligt att ens föreställa sig att en sådan batteridriven sopmaskin skulle kunna hålla lägenheten ren. Så fel jag hade. Den här skurkens rengöringsförmåga bygger till stor del på borstar och flippar. Så länge huvudborsten åtminstone är någorlunda ren från hår är städningen OK. Visst, en del av skräpet flyger ibland åt sidan, men Uff-E plockar upp röran då och då i alla fall. Det hela bygger på att tiden mellan dammsugningarna är betydligt kortare än vad den normalt är. Så antalet dammsugningscykler och borstar kompenserar för sugkraften. Å andra sidan är det möjligt att justera apparatens sugkraft.

"Fungerar förmodligen i ett hushåll utan barn, men inte i vårt"

I ett hushåll med barn under skolåldern har barnen varit mycket intresserade av den nya hyresgästen. De har hittat på smeknamn för den, och särskilt pojken kan fås att dammsuga sitt eget rum genom att ge honom en dammsugarapplar, som kan användas för att fjärrstyra dammsugaren som vilken annan fjärrkontroll som helst.

 

"Fungerar inte för oss eftersom vi har hundar. Den blir helt igensatt med så mycket hår!"

Vi har 3 hundar i vårt hushåll. En amstaff och två långhåriga alaskan malamutes. Av dessa är amstaffen praktiskt taget alltid inomhus och malamuterna då och då. Det finns dock en hel del hår kvar. Det första testet var naturligtvis att se vad dessa lurviga apor tyckte om sin nya rumskamrat. Svaret är praktiskt taget ingenting. Efter den första stöten kan amstaffen praktiskt taget inte öppna ögonen ens när dammsugaren träffar munstycket. Alaskan malamutes, å andra sidan, lämnar effektivt pudlar runt. Naturligtvis får detta dig att undra hur snabbt vakuumet är igensatt. Första dagen fick tanken tömmas så fort Uff-E hade gått vilse under soffan och trappan där hundarna sov - en häxväg som inte hade rengjorts med den vanliga dammsugarakrobatiken på ett tag. Det tog ett par dagar för nästa tömning och tre för den tredje. Hemligheten med robotdammsugaren är alltså att den städar lika många gånger per dag som du ställer in att den ska dammsuga. I det långa loppet innebär det att det knappt finns något damm, sand eller hundhår att dammsuga. De små, å andra sidan, stannar kvar i dammsugaren ganska bekvämt.

 

"Vi har två våningar och det droppar nerför trappan"

Som i de flesta tvåvåningshus har vi vardagsrum på nedervåningen och sovrum på övervåningen. Vi bestämde oss för att placera dammsugaren på nedervåningen eftersom all sand och shaibel transporteras upp till övervåningen via nedervåningen. Om och när vi vill dammsuga på övervåningen går vi bara upp och sätter på dammsugaren. Och nej, det droppar inte nerför trappan, det smyger bara upp för trappan framför dig. Om du verkligen vill vara fin bör det finnas två av dessa. Även om du kan få två av dessa till priset av en "normal" robotdammsugare.

 

"Vad är en dammsugare bra för när den ändå inte kan ta sig över tjocka mattor?"

Jag var själv skeptisk till dessa. Jag undrar hur det går för den... Till min förvåning borstar och dammsuger den här också tjocka hårmaskar och dockmaskar, vad de nu är. Tuollaisia 2-4cm tjocka är. Ibland då och då skriker dammsugaren på hjälp när den har lyckats fastna på kanten av mattan så att ringarna stannar kvar i luften. Detta händer med praktiskt taget en matta i vårt hus, och även då fastnar dammsugaren alltid i exakt samma hörn av mattan. Vad är Bermudatriangeln?

"Det finns så mycket långt hår att man måste använda rätt dammsugare för att få ut det i alla fall."

Vi har 3 långhåriga kryp i hushållet, så det finns en hel del löst hår, och jag har inget emot om någon annan plockar upp det från golvet. Det är de långa håren som förmodligen är det största problemet med dammsugaren. De fastnar i dammsugarens rullformade huvudborste och de fastnar i de främre borstarna. Å ena sidan är de inte ett stort problem, men när huvudborsten är full av hår minskar sugförmågan. Så var tredje dag eller så bör du rengöra borstarna. Det tar inte mer än ett par minuter. Jag gör hellre det än en traditionell dammsugning - inte för att jag greppar dammsugaren särskilt lätt ändå. När det gäller rengöring är designen av de främre borstarna genialisk och uppenbarligen utformad med detta i åtanke. Det finns också ett verktyg för att klippa av håret från huvudborsten och rengöra den enkelt.


"Vi har alltid mer och mindre saker i huset, så det går inte att dammsuga här inne. Till och med högtalarkablarna blir uppätna och trasiga ändå."

Här är ett annat dolt trick. Om du inte gillar att dammsuga, som jag gör, kommer du att bli förvånansvärt glad över att göra små gester för att slippa dammsuga. Dessa små saker flyttar saker till sina rätta platser så att Uff-E kan göra sitt jobb och ingen behöver ta tag i dammsugaren. Även om det inte gör mig till en kinkig organisatör, måste jag till exempel när jag går till jobbet ofta lägga barnens skor som ligger i hallen på plats så att dammsugaren kan dammsuga det sandiga området under dagen och alla har det bättre.


Så vilka saker har Uff-E ätit under de senaste veckorna? Ett par sladdar som han har försökt äta och en legobit som fastnade i halsen. Roboten är ganska smart i den meningen att den vet att den ska sluta äta när den inser att allt inte står rätt till. Huvudrollen snurrar runt huvudborsten ett par gånger och klarar sig fint. Det gör även legobiten.


"Går den över tröskeln?"

Vi har inga trösklar, så det oroade mig inte, men någon jag känner frågade om det. Jag skulle dock anta att eftersom man till exempel kan gå över tjocka mattor, så borde man kunna gå över trösklar så länge det inte är en hög tröskel. Jag kommer inte att ge några garantier. Det får ni ta reda på genom att pröva er fram, eller hur?


Användning och tidsinställning av hemmets andningsapparat

Detta fungerar både med och utan nätverksanslutning. Appen kan laddas ner och tydligen kan du även ansluta den till Amazons Alexa eller Google Assistant etc., om du är händig och har en av dessa - åtminstone var det så menyerna såg ut.


Att ansluta roboten till appen kunde vara enklare, men det var inte omöjligt. Det fanns engelska instruktioner inkluderade och du kan hantera dem om du bara följer instruktionerna måttligt. Därefter kan man fjärrstyra dammsugaren även mitt i arbetsdagen eller schemalägga att den ska dammsuga lägenheten kl 9:00 och 14:00, så att lägenheten dammsugs två gånger om dagen. Dammsugaren ritar också en karta över var den befinner sig vid varje given tidpunkt. Det är inte en planritning över huset på NSA-nivå, utan mer en ritning över vad som har städats varje gång.

Ett par gånger under testveckorna har dammsugaren tappat wifi-anslutningen och förvandlats till en "vanlig dum robotdammsugare". I det här fallet fungerade inte timingen och dammsugaren kunde inte skrämma huskompisarna på distans via nätverket. Det fixades genom att starta om dammsugaren. Dammsugaren installerade också bevisligen programuppdateringar minst en gång, så uppenbarligen försöker den förbättra sina metoder.


Är Uff-E en bra robotdammsugare då? Vad sägs om den bästa robotdammsugaren?

Jag har inte haft en chans att jämföra de andra, men jag skulle inte vilja vara utan en. Från den lilla prisjämförelsen jag gjorde med iRobot Roomba 960, Neato Botvac connected, Xiaomi Roboroc s50, Electrolux Purei9 och andra, verkar detta vara ungefär hälften av priset för konkurrenterna när det gäller funktioner. Kanske skulle något sida vid sida-test berätta mer exakt vad det andra paret av huvar verkligen lägger till de andra, men det är verkligen så långt som jag kommer att gå med en eller två av dessa. Den andra av dessa robotdammsugare kommer definitivt att komma upp på övervåningen vid någon tidpunkt. Det borde säga dig något.

Jag hoppas att detta var till hjälp i dina egna funderingar.
- Juha

Beställ din här

Relaterade artiklar
Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Pressmeddelande:Valco har beslutat att investera i en fabrik i Puolanga

Asiakaskyselyn kukkasia - VALCO

Blommor från kundundersökningen

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin) - VALCO

Efterdyningarna av dödsspiralen (hur företaget inte gick i konkurs trots allt)

Valco vialliset kuulokkeet takuuhuolto

Dödsspiralen (eller hur företaget nästan gick i konkurs)