VALCO GPS koiratestissä - VALCO
Gemengde geschriften

VALCO GPS in een hondentest

bij Valco Laboratoriot

Iedereen weet dat, zoals bij elke hobby die als mannelijk wordt beschouwd, het de uitrusting is die telt als het op jagen aankomt. Het verhaal gaat dat er aan het einde van de jacht, rond het kampvuur, altijd een vergelijking van uitrusting wordt gemaakt, en hoe duurder het goretex pak, hoe nauwkeuriger de verrekijker of hoe fijner de radarkraag op de hond, hoe groter de beenruimte van de jager voelt.

Maar er is altijd die honda man in de groep (uit de reclame), die zijn eigen weg gaat. De honda man koopt het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hij hoeft geen centimeters te meten met anderen.

Wij van VALCO Laboratories hebben geen eigen hond, dus vroegen we de "Hondaman" om zijn ervaringen te delen over het gebruik van VALCO's GPS tracker:

Ransu's nieuwe GPS 

"Ik moet meteen zeggen dat ik aangenaam verrast was door de GPS-pan van minder dan 100 dollar. Ransu, een rechtopstaande hond van nog geen jaar oud, begint te wennen aan zijn eerste wandelingen in het bos en ik heb gezocht naar een geschikte tracker die me informatie zou geven over de tocht van de hond in het bos.

In eerste instantie heb ik gezocht naar de meest gebruikte halsbanden door jagers, maar de prijs was meteen een punt van zorg. Ik zou nooit meer dan €500 in een halsband willen steken en me vastleggen op doorlopende licentiekosten om een beeld te krijgen van hoe Ransu zich met mij door het bos beweegt.

Er waren geen problemen met het installeren van het apparaat en met behulp van de Finse instructies was het heel eenvoudig om het aan de praat te krijgen: prepaid erin en het apparaat aan de slag, een paar sms'jes en klaar was kees. Ik koos voor de bewegingsdetectie-instelling omdat ik wil dat het apparaat wakker wordt als Ransu begint te bewegen.

Na een beetje training realiseerde ik me hoe gemakkelijk het is om de mobiele app te gebruiken om bij te houden hoe Ransu om me heen beweegt in het bos.

Het amuseerde me hoe een paar jongens op hun neus keken toen ik vertelde hoe goedkoop het apparaat was om Ransu's bewegingen te volgen. Het commentaar was, in dit wonderland van apparatuursport, dat je niet zo'n goedkoop "servies" om de nek van je hond moet hangen.

Waarom niet, als het werkt en het werk doet?

Ik heb de functionaliteit van de halsband getest bij nat weer, toen de hond natte doeken voortduwde. Ik denk dat de hond natter werd dan de halsband. We hebben de halsband nu uitgeprobeerd in zowat elk type bos dat we in deze streken kunnen vinden.

Het heeft goed gewerkt en de halsband is niet overspoeld door watervogels. We hebben boskippen gezocht voor een puppy pystis, zijn een paar herten tegengekomen, hebben ze een beetje op hun donder gegeven en zijn toch op de kaart gebleven.

Wat ik het meest miste was een soort schorsdetectie. Dit laat nu de locatie, route en afgelegde afstand zien, maar je kunt er bijvoorbeeld niet mee bellen en horen of de hond blaft. Voor mij is het belangrijkste echter om te weten waar Ransu naartoe gaat zonder mezelf te betalen om ziek te worden.

Het valt nog te bezien hoe de batterij het zal uithouden bij vriestemperaturen, maar zelfs dan denk ik dat ik er gemakkelijk een hele dag mee vooruit kan, want hij lijkt nu genoeg te zijn voor een paar dagen. De kaarten-app zou natuurlijk wel wat beter kunnen.

Ik denk nog steeds dat ik voor een investering van meer dan € 500 realtime dronebeelden zou moeten krijgen met een wildgarantie, anders is de prijs per kilo voor klein wild behoorlijk fors. Ik vraag me af of de jongens van Valco ergens een drone kunnen vinden die een hond volgt. Dat zou een interessant project zijn.

Toen ik thuiskwam, had ik met behulp van een kaart-app snel een overzicht van hoe Ransu om me heen was gekomen, handig en op minder dan honderd kilometer afstand."

Gerelateerde artikelen
Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Persbericht:Valco heeft besloten te investeren in een fabriek in Puolanga

Asiakaskyselyn kukkasia - VALCO

Bloemen uit het klantenonderzoek

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin) - VALCO

De nasleep van de doodsspiraal (hoe het bedrijf toch niet failliet ging)

Valco vialliset kuulokkeet takuuhuolto

De doodsspiraal (of hoe het bedrijf bijna failliet ging)