Kuvituskuva

(Illustratie: De afbeelding toont Mikko of zijn koptelefoon niet. Maar het zou kunnen.)

Afgelopen winter kreeg ik de ruisonderdrukkende koptelefoon van Valco in handen. Ik testte ze in verschillende situaties, vooral op het werk en werkgerelateerde taken. Ik beloofde mijn gedachten en ervaringen op te schrijven. Maar eerst, een beetje over mijn achtergrond.

Ik werk in een leidinggevende positie in een commercieel bedrijf en mijn werk is hectisch; soms in Tampere, soms in Helsinki of bijvoorbeeld in Jyväskylä. Op de ergste dagen zijn er ongeveer tien contextwisselingen. Meestal moet ik tegelijkertijd tien tot vijftien projecten behandelen. Soms werk ik in de trein, soms in vergaderruimtes; soms moet ik werken in een kamer naast een groep luidruchtige mensen. Soms dreunt de muziek naast je en vliegen de gesprekken. Kortom: nogal storende en gevarieerde werkomgevingen.

Mijn werk vereist veel denkwerk en ik verlang vaak naar rust of stilte om me op één ding te kunnen concentreren totdat een bepaald deel klaar is. Vroeger bleef ik thuis voor dit, maar nu met kleine kinderen is ongestoord thuiswerken onmogelijk. Af en toe ben ik naar leeskamers van bibliotheken of vergelijkbare plaatsen gegaan voor taken die hoge concentratie vereisen, maar dat is geen praktische langdurige oplossing.

Ik kreeg de ruisonderdrukkende koptelefoon van Valco uit hun testbatch in de winter van 2018. Ik had al ervaring met de eerste ruisonderdrukkende koptelefoons van Sennheiser, dus ik begrijp wat goede ruisonderdrukkende koptelefoons zijn, ook al ben ik geen audioknoeier.

De eerste ervaring was op de een of andere manier verbluffend. Het over-ear gedeelte van de koptelefoon blokkeert al een groot deel van het omgevingsgeluid. Als je de ruisonderdrukking inschakelt, verdwijnt de rest van de wereld. Ik was behoorlijk onder de indruk van de koptelefoon alleen al vanwege de demping van het omgevingsgeluid, maar toen speelde ik wat inheemse Sibelius, soms andere klassieke muziek en Waterscapes natuurgeluiden om te helpen concentreren tijdens het bijwerken van processen in de winter.

Er is niets aan te merken op de geluidswereld; het voelde als in een concertzaal. Om niet alleen te prijzen, moet ik zeggen dat ik niet gewend was aan koptelefoons die het hele oor bedekken. Het duurde een tijdje om eraan te wennen; aan de andere kant was de afweging vrij eenvoudig: ik kon rustig werken in de buurt van die open kantoor apenbende.

Zoals eerder vermeld, is mijn werk vrij mobiel en locatie-onafhankelijk. Dus ik heb de koptelefoon overal mee naartoe genomen tijdens de winter en lente, ook al zijn ze een beetje groot. De grootte van de koptelefoon doet er niet echt toe, omdat ze komen met een echt premium case.

De vuurproef voor de koptelefoon was waarschijnlijk een Lync-vergadering, waar de Valco-koptelefoon via Bluetooth was verbonden met de telefoon terwijl ik van het centraal station van Helsinki naar Katajanokka moest lopen, al pratend, met de Abitur viering vrachtwagenparade naast me denderend. Het resultaat was dat ik de vergadergesprekken volledig kon horen en de microfoons in de koptelefoon mijn stem oppikten voor de vergadering, maar het Abitur-lawaai werd gefilterd zodat de andere deelnemers het niet hoorden. Oh ja, de koptelefoon werkt ook als een handsfree apparaat. Dat had je waarschijnlijk al geraden.

Ik heb de koptelefoon bijna altijd in de trein gedragen. Lync-vergaderingen gaan daar niet zo goed, omdat je niet kunt praten zonder dat mede-passagiers horen wat je zegt. Het is gemakkelijk om hierin te vallen, want met de ruisonderdrukking aan verdwijnt het geluid van de trein en het gebabbel van de oma's naast je, en je vergeet gemakkelijk dat je in de trein zit. Als gevolg hiervan heb ik meer muziek in de trein geluisterd. De koptelefoon heeft aanzienlijk meer bascapaciteit in vergelijking met de witte Apple-oordopjes. Geen wonder.

Om enkele praktische zaken over de koptelefoon te noemen: Het pakket bevat premium ruisonderdrukkende koptelefoons die je met een traditioneel kabeltje op de geluidsbron en microfoon (!) kunt aansluiten, of je kunt Bluetooth gebruiken. Er zijn aanraakbedieningen op het oppervlak van een oorschelp voor het volume en het overslaan van nummers. Het kost wat tijd om eraan te wennen. Soms raken de richtingen in de war.

De batterijduur is geen probleem; de batterij is nog nooit leeg geweest. Af en toe sluit ik de koptelefoon aan om op te laden met een USB-kabel, dus ik heb me daar geen zorgen over gemaakt. Een belangrijke factor bij het overal mee naartoe nemen van de koptelefoon is ook het genoemde kwaliteitsbeschermhoesje. Ik had een vergelijkbare hoes met mijn eerste reis Sennheisers. Ze moesten altijd op een ingewikkelde manier worden gevouwen, wat hun bruikbaarheid verminderde. De Valcos kun je gewoon in de hoes gooien door de oorschelpen te draaien en de rits dicht te doen.

Al met al kan ik deze koptelefoon warm aanbevelen. Ter verduidelijking: hoewel mij werd gevraagd om mijn gebruikerservaringen te schrijven, schrijf ik onpartijdig, wat betekent dat mij niet werd gevraagd om lof te schrijven.

Ik ben van plan om een grotere partij van deze koptelefoons voor ons kantoor te kopen, omdat ik anderen ze heb laten testen en de feedback unaniem positief was. Dan kunnen anderen ook in rust werken.

- Mikko J.