Klinkt de titel grandioos? Nou, dat is ook dit project waar we aan begonnen zijn.

Maar laten we beginnen bij het begin van het jaar, toen ik op deze stuurloze en remloze slee sprong.

Wie ben ik? Geen zorgen, de naamdropping komt later, genoeg om de zwakkeren te laten flauwvallen en de Finnen zich te laten schamen.

Begin van het jaar realiseerde ik me dat ik fatsoenlijke noise-cancelling koptelefoons nodig had voor mijn reizen, en zie daar, het Facebook-algoritme las mijn alfa-golven en toonde op exact hetzelfde moment een advertentie van Valco, die me (of misschien beledigend?) Pulasorsia en Sorsia of iets dergelijks rare koptelefoons aanbood.

Dus stuurde ik meteen een e-mail naar de jongens, stelde me beleefd voor en vroeg om de mogelijkheid om hun koptelefoons te testen en mijn goed geïnformeerde feedback over de apparaten te geven.

(Een tussendoor opmerking en context voordat we verder gaan: ik ben behoorlijk gepassioneerd over koptelefoons en heb er een vrij diepgaand begrip van.)

Ik heb ze een tijdje geluisterd en misbruikt, ze uit elkaar gehaald en onderzocht waar ze echt van gemaakt zijn, en daarna heb ik de huidige modellen min of meer geprezen door ze te bekritiseren: voor de prijs, vrij goed, maar ze verspillen een ongelooflijke hoeveelheid potentieel.

Jassen valco verstas

De feedback van Valco was:

"Ontwerp dan zelf verdomd betere, en wij zullen ze verkopen..."

Nou, er was niet veel meer aanmoediging nodig. Al snel bevond ik me in het kantoor van de jongens, bier drinkend en een kerkboot tekenend op het whiteboard. Geleidelijk begonnen we met een paar ingenieurs het recept voor uitstekende koptelefoons te schetsen.

Nu is het misschien een goed moment om mezelf voor te stellen en wat namen te laten vallen

Jasse Valco Studio

Mijn naam is Jasse "Jazmanaut" Kesti, en ik ben een audiophile.

Ik werk al meer dan twintig jaar professioneel in het geluid, zowel in de studio als live.

Het internet vindt meer dan honderd albums met mijn naam, en er is nauwelijks een muzikaal genre dat ik niet heb aangeraakt, van Tehosekoitin tot Jorma Hynninen, van Texas Fagot tot het Nationale Ballet.

In live geluid heb ik in de afgelopen jaren gemixt voor Tuure Kilpeläinen, Elastinen, Laura Närhi, Jukka Poika, Emma Salokoski, Soul Captain Band en tal van andere voor- en achtergrondartiesten. Om nog maar te zwijgen van systeemontwerpen en geluidsmastering.

Tegenwoordig run ik ook mijn eigen mastering studio, Kesthouse, die te vinden is op www.kesthouse.com

jasse festarit valco

Vanuit dit perspectief is compromisloos geluid van het grootste belang voor mij, en ik jaag er mijn hele volwassen leven al op. Het onderwerp is niet klein. Puur ingenieursspeelgoed en een uitgebreid begrip van de fysica van geluid zijn niet voldoende; ook psychofysica moet worden overwogen. Uiteindelijk is de mens de grootste variabele waarvoor het eindproduct moet worden ontworpen, of het nu gaat om de muziek zelf of het apparaat waarop het wordt genoten.

Met andere woorden, als ik voor mezelf een microscopisch nauwkeurig en extreem neutraal paar koptelefoons zou ontwerpen, zouden de meeste consumenten ze saai en levenloos vinden.

Aan de andere kant, als je puur gevoel zoekt in een paar koptelefoons en de nauwkeurigheid en het zogenaamde wetenschappelijke deel vergeet, eindig je met Beats en soortgelijke gedrochten die in de eerste minuten indruk maken met hun mega turbo bass, maar al snel vermoeid raken door hun gebrek aan helderheid en onderscheid.

Maar we wilden geen decoraties maken, maar verdomd goede en bruikbare koptelefoons. Op dit punt concentreerden we ons het meest op de essentie, de luisterervaring, door deze zowel op gehoor als met nauwkeurige metingen te verfijnen.

Natuurlijk is het geen kwaad als de koptelefoons er ook goed uitzien.

Aangezien niemand van ons schandalig rijk is, moesten de koptelefoons natuurlijk betaalbaar zijn. We hebben de gouden kabels en de struisvogel lederen kussens overgeslagen en ons gericht op het maken van de koptelefoons gewoon verdomd goed om te gebruiken en naar te luisteren.

De eerste in Finland ontworpen koptelefoons zullen binnenkort klaar zijn voor verkoop, en de beta-testers van over de hele wereld hebben zo enthousiaste recensies gegeven dat ik sterk geloof dat we onszelf hebben overtroffen. Natuurlijk zullen we ons volgend jaar en daarna weer en nog beter overtreffen.

Het is een ongemakkelijk gevoel wanneer je de koptelefoons op iemand zet, en na een tijdje beginnen ze te huilen, gooien hun iPhone oordopjes weg en weigeren de koptelefoons terug te geven. En dat waren op dat moment slechts de beta versies. Ik maak geen grap!

De eerste kleine batch zal binnenkort beschikbaar zijn voor pre-order, maar gezien de interesse zullen ze in een dag uitverkocht zijn. Naarmate ons koptelefoonproject vordert, zullen we meer informatie verstrekken.

Jasse Valco Verstas