VALCO GPS koiratestissä - VALCO
Sekalaisia kirjoituksia

VALCO GPS koiratestissä

Kirjoittaja Valco Laboratoriot

Jokainen tietää, että niinkuin missä tahansa miehisenä pidetyssä harrastuksessa, myös metsästyksessä vehkeet ratkaisevat. Tarina kertoo, että leirinuotion äärellä jahdin päätteeksi aina vertaillaan varusteita ja mitä kalliimpi goretex-puku, tarkempi kiikari tai hienompi tutkapanta koiralla, sitä isommalta metsästäjän jalkovälissä tuntuu.

Porukassa on kuitenkin aina myös se hondamies (siitä mainoksesta), joka kulkee omia polkujaan. Hondamies ostaa sen tuotteen, joka hinnaltaan ja laadultaan antaa parhaan vastineen. Hänen ei tarvitse mittailla senttejä muiden kanssa.

Meillä VALCO -laboratorioissa ei ole omaa koiraa, joten pyysimme ”hondamiestä” kertomaan käyttökokemuksia VALCOn GPS -seurantalaitteesta:

Ransun uusi GPS 

”Heti kärkeen on pakko todeta, että yllätyin positiivisesti alta satasen GPS-pantaan. Alle vuoden vanha pystykorva Ransu alkaa totuttelemaan ensimmäisiä kertoja metsälenkkeihin ja olen etsinyt sopivaa seurantalaitetta, millä saisin tietoa koiran matkasta metsässä.

Aluksi etsin metsästäjien yleisimmin käytettyjä pantoja, mutta hinta tuli heti vastaan. Ei millään viitsisi laittaa yli 500€ euroa pantaan ja sitoutua jatkuviin lisenssimaksuihin, että saisin kuvan kuinka Ransu metsässä kanssani liikkuu. 

Laitteen asennuksessa ei ollut ongelmia ja suomenkielisten ohjeiden avulla laitteen käyntiin saaminen oli todella helppoa: prepaid sisään ja kone käyntiin, pari tekstaria pantaan ja homma selvä. Itse valitsin asetukseksi liikeentunnistuksen, koska haluan, että laite herää, kun Ransu lähteen liikkeelle.

Pienen treenaamisen jälkeen huomasin kuinka helppoa mobiilisovelluksella on seurata miten Ransu liikkuu ympärilläni metsässä.

Huvitti kyllä, miten muutama kaveri katsoi nenänvartta pitkin, kun kerroin kuinka edullisella laitteella voin seurata Ransun kulkemisia. Kommentit olivat tässä välineurheilun ihmemaassa, että ei noin halpaa "kiinaromua" kannata koiran kaulaan laittaa.

Miksi ei kannata, jos kerran toimii ja ajaa asiansa?

Testasin kosteassa kelissä pannan toimivuutta, kun koira painoi pitkin märkiä kankaita. Enemmän taisi koira kastua kuin panta. Ollaan nyt kokeiltu pantaa vähän kaikissa metsätyypeissä, mitä näiltä mailta löytyy.

Hyvin on toiminut, eikä vesakotkaan ole pantaa teloneet. Ollaan etsitty metsäkanalintuja pentu-pystikselle, törmätty muutamaan kauriiseen, joille annettiin vähän kyytiä ja silti pysyttiin kartalla.

Eniten jäin kaipaamaan jonkinlaista haukkutunnistusta. Tämä nyt näyttää paikan, reitin ja kuljetun matkan, mutta siihen ei voi esimerkiksi soittaa ja kuunnella haukkuuko koira. Minulle on kuitenkin tärkeintä tietää missä Ransu menee ilman, että maksan itseäni kipeäksi.

Arvoitus on vielä kuinka patteri kestää pakkasilla, mutta luulisi sen silloinkin riittävän helposti koko päiväksi, kun nyt tuntuisi riittävän pariksi. Karttasovellus voisi toki olla vähän parempi.

Edelleenkin olen sitä mieltä, että yli 500€ investoinnilla, minun pitäisi saada reaaliaikaista dronekuvaa riistatakuulla, muuten pienriistalle tulee aika kova kilohinta. Löytäisivätköhän Valcon pojat jostain koiraa seuraavan lennokin? Siinä olisikin mielenkiintoinen hanke.

Kotiin päästyäni sain näppärästi nopean kokonaiskuvan karttasovelluksella siitä, kuinka Ransu oli ympärilläni kulkenut, kätevää ja alle satkulla.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle

Asiakaskyselyn kukkasia - VALCO

Asiakaskyselyn kukkasia

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin) - VALCO

Kuoleman spiraalin jälkilöylyt (eli miten firma ei mennytkään vielä nurin)

Valco vialliset kuulokkeet takuuhuolto

Kuoleman spiraali (eli miten firma melkein meni nurin)