Testissä sadan euron vastamelukuulokkeet - VALCO
Sekalaisia kirjoituksia

Testissä sadan euron vastamelukuulokkeet

Kirjoittaja Valco Laboratoriot

Taustastani sen verran, että kotoa löytyy lähes joka huoneesta oma hifijärjestelmä autotallia myöten, joista jokainen on lasten vermeet mukaan lukien suhteellisen hyväsoundisia. Lisäksi olohuoneen setti (Marantz + Bowers & Wilkins), joka toimii pääasiallisena kuuntelupaikkana, on mittaamalla säädetty melkoisen tarkasti kohdalleen.

Myös kuulokkeita löytyy ennestään muutamat. Akg, Bose, Sony…muutamat studiotasoiset, ja jotkut hyväksi todetut kiinanihmeet jne. Kaikki entiset ovat kuitenkin langallisia. Jokaisessa omat hyvät ja huonot puolensa.

Eli vertailukohtaa löytyy.

Tämä tarina kuitenkin alkaa siitä, että ajattelevaisen työnantajani, Bitfactorin toimesta työpaikalla on käytetty mm. Bosen QuietComfort -sarjan vastamelukuulokkeita. Näin töitä tehdessä pääsee harrastamaan vähän eskapismia siinä kohtaa, kun on hälinää tai työkavereiden jutut menevät tarpeeksi hyviksi. (Eli kun juttujen taso tippuu tarpeeksi alas ja ne kuullessa saattaa keskittyminen herpaantua pahemman kerran.)

Vastamelukuulokkeet ovat muutenkin aika ehdottomat mihin tahansa tiimihuoneeseen tai avokonttoriin.

Boset eivät kuitenkaan oikein miellyttäneet – ei ulkonäkö eikä käytännöllisyys. Boset toimivat paristoilla, jotka ovat aina loppu, kun vastamelutoimintoa tarvitsi. Lisäksi soundi niissä muuttui turhan radikaalisti vastamelutoiminto päällä. Boset ovat muuten soundiltaan toki aivan ok, mutta eivät mitenkään ilmiömäiset – eivät mielestäni edes säädettynä paljosta kehusta huolimatta.

Noh, onneksi jokaiselle löytyy vaihtoehtoja.

Katselin ja kokeilin Boseille korvaajaa ja esimerkiksi Sonyn luurit tuntuivat siltä, ettei niissä juuri mikään paranisi Boseihin verrattuna paitsi ulkonäkö, ja hinta edelleen tuntui hieman suolaiselta. Samaan aikaan myös toimistolla oli mietitty, että edellinen kuulokesatsi alkoi olla kokonaan käytössä, eikä niiden Bosejen hinta-laatusuhde ainakaan omasta mielestäni ihan ole kohdallaan.

Siinä sitten eri kuulokkeita haeskellessa bongasin vahingossa Valcon sivulta tällaiset kohtuuhintaset kuulokkeet ja niihin liittyvät aiemmat blogitekstit. Ne kuitenkin näyttivät olevan loppu, joten laitoin Valcolle Facebookin kautta viestiä.

Sain vastauksen, että ”kaikki on jo myyty, mutta saatetaan olla tilaamassa lisää”. Kun kyselin milloin niitä olisi mahdollista kokeilla, lähetti kauppias minulle oman henkilökohtaisen parinsa testikäyttöön ”osta jos tykkäät, lähetä takaisin jos et” –periaatteella. Luurit tulivatkin sitten niin nopeasti kuin posti ylipäänsä ne voi tuoda.

Oli muuten todella jees, että kauppias viitsi yhden asiakkaan takia nähdä tuon vaivan!

Ensivaikutelma oli yllättävänkin laadukas sadan euron luureiksi. Tätä ihmetteli myös useampi työkaveri. Jopa sellaiset joiden olisi kuvitellut vähän soimaavan "merkittömiä luureja" kuitenkin kehuivat niiden tuntumaa ja ulkonäköä. Reilusti plussaa siitä, että kuulokkeissa on sisäänrakennettu akku, jolloin ei tarvitse olla jatkuvasti paristoja vaihtamassa. 

Ainoa asia, joka oikeastaan aiheutti mietintää oli se, miten pehmuste toimii silmälasien kanssa pitkässä, noin työpäivän mittaisessa käytössä. Siitä minä en vielä pysty kertomaan, kun silmälaseja en omista eikä toimiston tilaus ole kuin vasta lähtenyt.

Myös soundin puolesta homma toimii nätisti. Ääni on tosin aika bassovoittonen, muttei missään nimessä tunkkainen, eikä kuitenkaan mitään överiä ”Beats Audio Super Turbo Bass” -luokkaa. Korkeammissa soundeissa oli normaaleja kuulokkeille tyypillisiä heittoja, joita useimmat eivät edes huomaa. Vastaavia löytyy esim Boseista sekä AKG:n luureista hieman eri alueilta - tosin ihan uusimmat Boset ovat aika flatit taajuusvasteeltaan, mikä on todella hyvä. Ne taas sitten maksavat lähemmäs 400€ kun nyt testissä oli 100€ kuulokkeet.

Läppärin Spotifyssä minulla on asennettuna Equalify -niminen plugari, jolla on todella näppärä säätää taajuusvastetta sekä luoda profiileja eri audiojärjestelmille, mistä milloinki soittelee musiikkia. Muussa kuuntelussa tuota ei oikeastaan edes tarvitse. Leffoissa ja peleissä Valcon kuulokkeiden aavistuksen korostunut basso ei todellakaan haittaa ja puolestaan videoneuvotteluissa ja muissa työpuheluissa nämä ovat pelanneet oikein nätisti. 

Jostain syystä myyjä ei sitä tosiaan juuri huomaa mainostaa, mutta näissähän on sisäänrakennettu mikrofoni, jolloin ne toimivat erinomaisen hyvin esim. handsfreenä tai Skype –palavereissa.

Equalifyllä säädin sitten korvakuulolta testiraidoilla (linkit lopussa) taajuuskorjaimen ja näistä satasen kuulokkeista saa nyt myös aivan erinomaisesti musiikin korvaan ilman mitään isompia vääristymiä. Kyllä nyt kelpaa! Säädöt eivät ole isoja ja vastaavan säädön joutui tekemään myös mm. Boseille ja AKG:n luureille.

Kun esittelin näitä toimistolla, päätettiin sinne tilata satsi kuulokkeita seuraavien meluisien työympäristöjen uhreille – eli kipeiten tarvitsevien käyttöön ja myös muutama työkaveri halusi tilata itselleen omat kotiin. Vaikka sain testiin parin käytettyjä kuulokkeita, ei ole pelkoa, että olisin näitä enää palauttamassa takaisin Valcolle ja alkaisin odottelemaan uusia tai miettimään vaihtoehtoja.

Suosittelen näitä lämpimästi tähän hintaan kenelle tahansa, joka haluaa hyvät langattomat vastamelukuulokkeet kotiin tai toimistoon. Voi olla, että esimerkiksi uusimmilla Boseilla saat aavistuksen realistisemman taajuusvasteen, mutta käytännössä sillä ei merkitystä juuri ole.

Lisäksi jokaisen korvat ja kuulo ovat hieman erilaisia, joten mikäli haluaa hifistellä kunnolla, joutuu taajuusvastetta säätämään vielä hieman oman kuulonsa mukaan.

Näinpä kalliiden merkkiluurien vaikutus lienee pääasiassa imagollinen ja kysymys kuuluukin, että tarviiko itsetuntosi kohotusta ja välttämättä ne merkkiluurit? Vai käykö esim. nämä luurit ja säästät loput sataset johonkin järkevämpää? Itselleni valinta oli aika no-brainer :)

Juha Karjalainen / Bitfactor

Ohessa käyttämäni Equalify -säädöt:

Säädöt

 Jutussa mainittu plugin:

https://www.equalify.me/

https://open.spotify.com/album/2biaLMlbvp49RqkEhKNK0w?si=vVLXuBuxRX6XCKaYKmk-Ng

ps. Minulla on harrasteauto, joka on välillä vähän äänekkäämpi tapaus cabiinin puolella, joten vastamelukuulokkeet päässä on mukavampi ajella, jos vaan pokka kestää... on nimittäin aika typerän näköistä hommaa :D

Aiheeseen liittyvät artikkelit
NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta - VALCO

NL25-nappikuulokkeet: Matkalla kohti parhautta

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta - VALCO

Valco Oy pitää kiinni Puolangalle suunnatuista investoinneista lakkoilusta huolimatta

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella. - VALCO

Markus Eronen kuulokeyhtiö Valcon vauhdittajaksi merkittävällä pääomasijoituksella.

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle - VALCO

Tiedote: Valco on päättänyt tehdasinvestoinneista Puolangalle