Kokemuksia robotti-imurista lapsi- ja koiraperheessä.
Perherauhan parantaja Uff-E on nyt ollut tovin testissä pitkätukkahippien koirataloudessa. Suuresta "Ei toimi meillä koska, kaksi kerrosta, koirat, pitkät hiukset, paksut matot, naapurissa on kissa, tähtien asento on väärä, <keksi oma tekosyysi>") -vastustuksesta huolimatta mahdollisuus tälle väsymättömälle orjalle annettiin. Onneksi.
Alla käyn läpi muutaman ajatuksen, jotka tulivat tutuiksi sen jälkeen kun ensimmäisen kerran robotti-imurista mainitsin, niin ehkä tästä on muillekin robotti-imuria harkitseville apua.
Pahaa-aavistsamattoman ruffen uusi kämppis saapui pahvilaatikossa.
“Imuteho ei riitä noissa mihinkään”
Tämä mietitytti toki akkukäyttöisessä imurissa paljon. Kun on tottunut 2.5kw imurin imutehoon tuntui jotenkin naurettavalta edes kuvitella, että tuollainen akullinen lätyskä saisi pidettyä asunnon puhtaana. Kuinka väärässä olinkaan. Tämän veijarin siivoustaito perustuu pitkälti harjaksiin ja räpylöihin. Kunhan pääharja on edes kohtuu puhtaana hiuksista, niin siivousjälki on vallan OK. Toki osa roskista lentelee välillä sivuun, mutta Uff-E pööpöilee talteen sotkut jossain välissä kuitenkin. Koko homma perustuu siihen, että imurointikertojen välinen aika lyhenee merkittävästi siitä mitä se normaalisti on. Eli imurointikerojen määrä ja harjat korvaavat imutehon. Toisaalta laitteen imutehoa pystyy kyllä säätämäänkin.
“Toimii varmaan taloudessa, jossa ei ole lapsia, mutta ei meillä”
Näin alle kouluikäisten nassikoiden taloudessa lapset ovat olleet hyvinkin kiinnostuneita uudesta asukista. Sille on keksitty lempinimiä ja erityisesti pojankoltiaisen saa imuroimaan oman huoneensa kun antaa pojalle käteen imurin applarin, josta imuria voi kauko-ohjata kuin mitä tahansa kauko-ohjattavaa.
“Ei toimi meillä, koska meillä on koiria. Sehän on ihan tukossa heti tuosta karvamäärästä!”
Meidän taloudesta löytyy 3 koiraa. Yksi amstaffi ja kaksi pitkäkarvaista alaskanmalamuuttia. Näistä amstaffi on käytännössä aina sisällä ja malamuutit aina silloin tällöin. Karvaa jää kuitenkin melkoisesti jokatapauksessa. Esimmäinen testi oli tietenkin se mitähän nuo karvakuonot tuumaa uudesta kämppiksestä. Vastaus on että ei käytännössä mitään. Ensitörmäysken jälkeen amstaffi ei jaksa käytännössä silmiään avata vaikka imuri tökshtää kuonoon. Alaskanmalamuutit puolestaan jättävät villakoiria tehokkaasti ympäriinsä. Tämä toki pistää miettimään kuinka nopeasti imuri on tukossa. Ensimmäisenä päivänä säiliön sai tyhjentää saman tien kun Uff-E eksyi sohvan ja portaiden alle, jossa koirien makuupaikkakin - noitapa ei ollut tavallisella imuriakrobatialla hetkeen putsailtu. Seuraavaan tyhjennykseen meni jo pari päivää ja kolmanteen kolme. Eli robotti-imurin salaisuus piilee siinä, että se siivoilee niin monta kertaa päivässä kuin sen asetat imuroimaan. Pitkässä juoksussa tämä meinaa sitä ettei pölyä, hiekkaa ja koirankarvoja ole juuri lainkaan imuroitavana. Ne vähäiset taas jää imuriin ihan mukavasti.

“Meillähän on kaksi kerrostakin, ja sehän tippuu portaista”
Kuten useimmiten 2-kerroksisissa taloissa, meilläkin alakerrasta löytyy oleskelutilat ja ylhäältä makuuhuoneet. Imuri päätettiin laittaa alakertaan sen takia, että alakerran kautta se kaikki hiekka ja shaibeli yläkertaankin kulkeutuu. Jos ja kun yläkerran haluaa imuroida, niin käydään nakkaamassa imuri yläkertaan ja laitetaan päälle. Ja ei, se ei tipu portaista, vaan hiffaa että edessä on porras. Jos oikeen haluaa hifistellä niin näitä pitäisi olla kaksi. Tosin näitä saakin kaksi yhden “normaalin” robotti-imurin hinnalla.
“Mitä hyötyä on imurista kun ei se kuitenkaan paksujen mattojen yli pääsee”
Näiden osalta olin itsekin skeptinen. Mitenhän tuo pärjää... Noh suureksi yllätyksekseni tämä harjailee ja imuroi myös paksut karvamatot ja nukkamatot mitä nuo nyt lienevätkään. Tuollaisia 2-4cm paksuisia ovat. Joskus silloin tällöin imuri huutelee apua kun on onnistunut jäämään maton reunaan jumiin niin, että renkaat jäävät ilmaan. Tätä tapahtuu käytännössä yhden maton kanssa meillä, ja senkin osalta imuri on kiinni aina siinä tismalleen samassa maton nurkassa. Mikä lie Bermudan kolmio?

“Pitkiä hiuksiakin irtoaa niin paljon, että pakko ne on oikealla imurilla ottaa aina kuitenkin”
Meillä on 3 pitkätukkaista hyypiötä taloudessa, joten irtohiusten määrä on kohtuu suuri, eikä haittaa yhtään, että joku muu kerää ne myös lattialta. Imurin ehkä suurimman putsaustarpeen aiheuttaa nimenomaan pitkät hiukset. Ne tarttuvat imurin rullamaiseen pääharjaan ja ne tarttuvat etuharjaksiin. Toisaalta niistä ei hirveästi haittaa ole, mutta imurin pääharjan ollessa täynnä hiuksia imuteho heikkenee. Joten noin 3pv välein saa olla putsaamassa harjat. Siinä ei tosin paria minuutttia kauempaa hurahda. Mieluummin sen tekee kuin perinteisen imurounnin tiuhempaan - ei sillä että kovin helpolla imuriin tarttuisin muutenkaan. Puhdistamista ajatellen etuharjasten design on suorastaan nerokas ja ilmiselvästi suunniteltu tätä silmälläpitäen. Mukana on myös työkalu, jolla saa katkottua hiukset pääharjasta ja putsattua sen helposti.
“Meillä on aina enemmän ja vähemmän tavaraa ympäri kämppää, niin eihän sitä voi tänne päästää imuroimaan. Kaiutinpiuhatkin syö kuitenkin ja hajoaa niihin”
Tässä on toinen piilevä juju. Mikäli ei diggaile imuroinnista, kuten allekirjoittanut, niin sitä tekee yllättävän mielellään pieniä eleitä sen eteen ettei tarvitse imuroida. Nämä pienet asiat ovat tavaroiden siirtelyä oikeille paikoilleen, jotta Uff-E voi hoitaa työnsä eikä kenenkään tarvitse tarttua imuriin. Vaikkei tuo minusta tee mitään himojärjestelijää, niin esimerkiksi töihin lähtiessä tulee usein paiskottua eteisessä levällään olevat lasten kengät paikoilleen, jotta imuri pääsee tuon hiekkapesän imuroimaan päivän aikana ja kaikilla on kivempaa.
Mitä tavaroita Uff-E on sitten muutaman viikon aikana syönyt? Pari piuhaa se on koittanut ruokailla ja yksi Lego -palikka juuttui kurkkuun. Robotti on kohtuullisen fiksu siinä suhteessa, että tajuaa lopettaa hotkimisen kun huomaa ettei kaikki ole ihan ok. Johto pyörähtää pari kertaa pääharjan ympäri ja irtoaa nätisti. Samoin Lego -palikka.
“Meneekö se yli kynnyksistä”
Kynnyksiä meillä ei ole, joten ne ei arveluttaneet, mutta joku tuttu sitä kyseli. Voisin olettaa kuitenkin, että koska mm. paksut matot onnistuu ylittää,niin luulisi onnistuvan kynnystenkin ylittäminen kunhan ei mikään korkea kynnys ole. Takuuseen en mene. Sehän selviää kokeilemalla?
Kodinhengettären käyttäminen ja ajastaminen
Tämähän toimii ilman verkkoyhteyttä ja verkkoyhteyden kanssa. Applikaation saa ladattua ja ilmeisesti tuon saisi jopa kiinni Amazonin Alexaan tai Google Assistantiin tms., jos jaksaa värkkäillä ja tuollaisia omistaa - ainakin valikot siltä näyttivät.
Robotin liittäminen applikaatioon voisi olla helpompikin, mutta ei se nyt ihan mahdoton ollut. Mukana oli englanninkieliset ohjeet ja niiden kanssa pärjäsi kyllä kun jaksoi vain seurata ohjeita maltillisesti. Tämän jälkeen imuria voi ohjailla etänä vaikka keskellä työpäivää tai ajastaa sen imuroimaan kämpän klo 9:00 ja 14:00, niin tulee kämppä imuroitua kahteen kertaan päivässä. Imuri myös piirtää karttaa siitä missä se milloinkin menee. Tämä ei ole sellainen NSA-tason pohjapiirustus talosta, vaan enemmänkin jokaisella siivouskerralla luotu piirustus siitä, mitä on tullut siivoiltua.
Pari kertaa testiviikkojen aikana imuri on kadottanut wlan yhteyden ja muuttunut "normaaliksi tyhmäksi robotti-imuriksi". Tällöin ajastus ei skulannut eikä kotiväen säikyttely imurilla onnistu etänä verkon yli. Tuo fiksaantui käynnistämällä imuri uudelleen. Imuri myös asenteli todistettavasti ainakin kerran softapäivitykset, eli ilmeisesti se koittaa parantaa tapojaan.
Onko Uff-E sitten hyvä robotti-imuri? Entä paras robotti-imuri?
En muihin ole päässyt vertaamaan, mutta ilmankaan en haluaisi enään olla. Mitä pientä hintavertailua tein mm. iRobot Roomba 960, Neato Botvac connected, Xiaomi Roboroc s50, Electrolux Purei9 yms., niin ominaisuuksiin nähden tämä tuntuisi olevan noin puoleen hintaan kilpailijoista. Ehkä joku side-by-side testi kertoisi tarkemmin mitä sillä toisella parilla huntilla saa oikeasti lisää noissa muissa, mutta siihen asti tulee varmasti mentyä tällä tai kahdella tällaisella. Toinen tällainen robotti-imuri tulee nimittäin ihan varmasti jossain välissä yläkertaankin. Tästä voinee jotain päätellä.
Toivottavasti tästä oli apua omissa pähkäilyissäsi.
- Juha