HUMU ulos kaapista! - VALCO
Sekalaisia kirjoituksia

HUMU ulos kaapista!

HUMU tyyny

Tässä muutama viikko saimme epämääräisen yhteydenoton, jossa tarjottiin yhteistyön mahdollisuutta Flexound -nimisen firman kanssa. Heillä oli kuulemma tyyny, joka voisi sopia meidän kauppaamme.

Ensimmäinen reaktio oli tietenkin, että mitä v*ttua. Mikä ihmeen tyyny. Miten joku tyyny voisi olla "Valcon näköinen" tuote. Jos tyynyjä haluaa myydä, niin soittakoon Sukarin Topille.

Firma kuitenkin oli Suomessa ja kaveri lupasi tarjota kahvit, niin ajattelin poiketa ainakin juomassa kahvit ja syömässä niiden pullat kostoksi (lopulta eivät edes tarjonneet pullaa).

Paikan päälle tultuani tapasin mystisen yhteydenottajan, hänen naispuolisen kollegansa ja sellaisen professorin näköisen kaverin. Professorin näköinen mies paljastui tuotteen keksijäksi, tohtoriksi sekä audiotekniikan huippututkijaksi, joka on ollut aiemmin mm. VTT:llä ja Nokialla tutkijana (ulkonäkö ei siis pettänyt). 

Eikun HUMUilemaan

Pidemmittä puheitta sain HUMU Augmented Audio Cushion™ -tyynyn pään alle ja pääsin kokeilemaan. Olin myyty kertaheitolla ja mietin, saisinkohan koekappaleen työnnettyä huomaamatta paidan alle ja vietyä kotiin. Yritin tietysti esittää, ettei minua yhtään kiinnosta kun olisivat kuitenkin nostaneet hintaa. 

Niskan takana tyyny kuulosti erinomaiselta, täydellisen tasapainoiselta. Paremmalta kuin yksikään kaiutin tai kuuloke johon minulla olisi varaa. Tämän lisäksi tyyny "värähteli" niin, että musiikin myös tunsi. Aivan mahtava kokemus, mutta ei vielä tajunnanräjäyttävä (tajunnanräjäytys tuli myöhemmin). En tiennyt, että olin koko ikäni kaivannut pientä HUMUilua.

Ihmettelin, että "kerta teillä on näin mahtava tuote, niin miksen ole siitä koskaan aiemmin kuullut". HUMU oli ollut kaikki nämä vuodet kaapissa, vaikka sen pitäisi olla esillä kuin pride-kulkue. Ei näin hyvä tuote voi olla näin tuntematon.

Vastaus oli aika suomalainen. Kuluttajat eivät ole ydinkohderyhmää, panostamme yritysasiakkaisiin, ei ole resursseja kaikkeen ja jälleenmyyjiä ei vähemmän yllättäen ole isommin kiinnostanut markkinoida.

Tätä on siis saanut kaupoista jo tovin, mutta miksi kukaan ostaisi tyynykaiutinta, joka maksaa satasia. No ei miksikään. Tämä on vähän kuin eturauhasen hieronta. Ei sitä oikein osaa haluta ennen kuin ensimmäisen kerran kokeilee.

Ensimäinen humuilu

 Tajunnanräjäytys

Itselleni varsinainen ahaa-elämys tuli kun tyynyä kokeili videon kanssa. Niskassa tuntuva jytinä sai kännykältä katsotun leffatrailerinkin tuntumaan elokuvateatterilta. Mietin jo siellä istuessa, että haluan päästä tätä kotiin kokeilemaan television kanssa heti välittömästi nyt. 

Flexoundin varsinainen bisnes on tehdä elokuvateattereihin penkkejä, jotka ovat aivan jäätävän siistejä. Pääsin kokeilemaan yhtä toimiston demopenkkiä ja halusin sellaisenkin heti itselleni, mutta tiesin, ettei minulla olisi siihen varaa eikä se mahtuisi paidan alle mitenkään. 

Viimeistään siinä kohtaa olin päättänyt, että tämä otetaan meille myyntiin ja tulevaisuudessa kehitetään heidän kanssaan oma Valco -tyyny, joka on vielä 1000 kertaa siistimpi ja parempi. HUMUn on aika tulla ulos kaapista!

Olin tilannut jo yhden tyynyn näytekappaleeksi, mutta halusin samantien ostaa heiltä toisen, koska edellinen oli jossain postin seikkailuissa ja halusin sen HETI. Tyyny kainalossa sitten menin puolijuoksua autoon ja lähdin kotiin kokeilemaan.

Mikä se HUMU olikaan?

Tässä kaikessa vouhkaamisessa jäi tietenkin kertomatta, mistä humusta on edes kysymys. Hifimaailma -lehdessä ollutta tohtori-professorin haastattelua lainaten:

"Hu­mun ää­nen- ja tun­tu­man­tois­to pe­rus­tuu pa­ten­toi­tuun EVE-rat­kai­suun (Elas­tic Vib­ra­ting Ele­ment, elas­ti­nen vä­ri­nä­e­le­ment­ti), joka koos­tuu le­vy­mäi­sis­tä vä­räh­te­li­jöis­tä huo­kois­ten vaah­to­muo­vi­ker­ros­ten ja pääl­li­sen si­säl­lä. Lä­hes­ty­mis­ta­pa on täy­sin uu­si ja kat­taa koko au­di­oa­lu­een 20 hert­sis­tä 20 ki­lo­hert­siin, kos­ka huo­koi­set ker­rok­set ei­vät pel­käs­tään vai­men­na ään­tä vaan myös vä­lit­tä­vät sitä ul­ko­pin­taan"

Tyynyn sisällä ei siis ole kaiutinta, tyyny itsessään on kaiutin. Sitä voi käännellä ja väännellä miten tahtoo. Tyynyllä makoillessa ääni kuuluu isolla ja selkeästi, bileiden äänentoistoon siitä taas ei ole.

HUMU Augmented Audio Cushion™ yhdistetään äänilähteeseen joko bluetoothilla tai johdolla. Bluetoothilla onnistuu parittaa vain yksi tyyny yhteen laitteeseen, mutta piuhalla haaroittamalla saa myös puolison tai kaverin mukaan leffaelämykseen. 

Tämä on hyvin selkeästi henkilökohtainen tuote, joskin siihen nippanappa mahtuu kaksi, kun puoliso änkeää väkisin viereen. On kuitenkin suositeltavaa odottaa, että puoliso nukahtaa ja hiippailla sitten katsomaan leffaa. Yksin aina parempi kuitenkin. 

Yölliseen HUMUiluun tuote onkin parhaimmillaan, koska siitä ei ääntä kuulu kovinkaan kauas. Pienessäkin asunnossa voi aivan rauhassa kuunnella musiikkia tai katsella leffaa ns. ISOLLA, eikä onnistu herättämään naapureita tai edes nukkuvia lapsia / puolisoa. Ääni enemmänkin tuntuu kuin kuuluu.

Yölliseen kasteluun se ei kuitenkaan sovellu, koska vaikka tyynyn päällinen on sinänsä roisketiivis, irroitettava ja konepestävä, ei tyynyä suositella kasteltavaksi kokonaan. Kesähumuiluun hyvällä ilmalla se sopii erinomaisesti.

Käyttökokemuksia 

Tätä kirjoitellessa HUMU Augmented Audio Cushion™ on ollut käytössä nyt tovin. Aivan täydellinen se ei tietenkään ole...vielä, vasta se joskus tulevaisuudessa kehitettävä Valco -edition on. 

Vaikka (tai koska) kyseessä on bluetooth-laite, niin latenssi ei välttämättä ole kovin kiva. Applen vehkeillä toimii hyvin, esimerkiki Apple TV (4th gen) antaa siihen äänet täydellisesti synkassa. Taas esimerkiksi Sennheiserin "no latency" -bluetoothpalikka oli aivan käyttökelvoton. Oletettavasti jos äänilähteessä itsessään on BT (esim. televisio / Apple TV tms), niin se osaa ottaa latenssin huomioon eikä kuse. 

Käytännössä käytän piuhaa siellä missä BT ei toimi (tyttöystävän luona) ja kotosalla sitte bluetoothin kautta. Jos tulevaisuudessa näitä saisi useamman samaan bluetooth -lähettimeen, niin olisi aivan mahtavuutta.

Myös pelikäyttöön tämä on omiaan. Pleikkari 4 ei suoraan tue ulkopuolisia bt-kaiuttimia, mutta sen voi laittaa piuhalla ohjaimen kuulokelähtöön. Luultavasti tämän saa kytkettyä myös niihin pelilaitteisiin mitä minulla ei ole.

pelatessa toimii

Huono puoli pelaamishommissa on täydellisen asennon löytäminen - ainakin itse pelaan yleensä istualtaan ja tämän kanssa paras on maata selällään tai kyljellään. On tullut silti käytettyä, koska räjähdykset yms. tuntuvat ihan erilailla.

Ihmeen hyvät "surroundit" HUMUSTA tulee ja musiikista saa eri tavalla kaikkea uutta irti kun kuulee sen musiikin ympäriltään eikä vain suoraan vaikka korvaan tai edestä. Se on aika erikoista, koska kyseessä on kuitenkin periaatteessa "vain" stereolaite.

Tyyny on varsin mukavan ja ergonomisen tuntoinen myös ... noh ... tyynynä. Se on sivuprofiililtaan "puolikkaan pisaran" mallinen ja menee mainiosti niskan alle. Tyynyä voi käyttää vain "oikeinpäin". Tai no voi käyttää mitenpäin vain, mutta silloin stereoääni kuuluu väärinpäin.

Ainakin itselläni loppui HUMUN jälkeen kotistereoiden käyttö television kanssa, jos yksin katson tv:tä. Tosin jos äänilähde (ja naapurusto) sen sallii, niin ihan hauskan efektin saa siitäkin, kun on humu niskassa antamassa bassoon jytyä ja sama ääni tulee myös stereoista. 

Kai se nyt jotain kertoo, että ensimmäinen kaveri kenelle tätä esittelin halusi väkisin ostaa minulta sen postissa olevan samantien pois.

Kyllä tämä HUMU on aika selkeästi Valco -tuote. Meillä kun oli periaatteena myydä vain sellaista, mitä tarvitsemme / haluamme itse ja hankkia se suoraan valmistajalta. HUMU Augmented Audio Cushion™ on ehdottomasti sellainen ja vieläpä kotimainen keksintö.

Ja on HUMUSTA muutkin tykänneet:

Tekniikka ja Talous - "Kokemus palautti mieleeni tuntemukset nuoruusvuosilta, kun Remu, Albert ja Cisse saivat nuoren miehen rintalastan väpättämään rock and rollin tahtiin."

AVplus - "Yksi mahdollinen syy sille, miksi HUMUn tilavaikutelma ja äänikuva tuntuu aluksi nimettömältä ja epätodelliselta mutta myös viihdyttävältä, on että ääni muistuttaa sitä, mitä saadaan aikaan binauraalisella toistolla."

Hifimaailma - "Lop­pu­jen lo­puk­si tes­taa­jan on­kin hy­väk­syt­tä­vä ti­lan­ne. Fle­xoun­din tuo­te on tois­tai­sek­si ai­van yk­sin omas­sa ka­te­go­ri­as­saan, ei­kä sitä voi ver­ra­ta suo­raan mi­hin­kään. Sil­ti voi to­de­ta, et­tä se on omas­sa vii­te­ke­hyk­ses­sään hyvä ja har­kit­tu tuo­te."

 

Tilaa oma HUMU nyt täältä!